Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gw
gwp - 20-06-2018 14:42:59
Computers & Telefonie

Mobiele data uit toch data verbruikt bij youfone

Je gebruikt waarschijnlijk een 4g toestel. 4g kan niet zonder dataverbinding (zo is deze techniek nou eenmaal ontworpen). data en/of roaming uitzetten heeft dan ook een beperkt effect. het blokkeert alleen verkeer dat je toestel in of uitgaat. maar dat is niet het hele verhaal.... de provider telt al het verkeer dat door het netwerk gaat, zowel afkomstig van je toestel (nul want je hebt data en roaming uitstaan) maar óok het verkeer dat vanaf het internet naar je toestel wordt gestuurd. het netwerk "is niet op de hoogte" van de data en roaming instelling van je toestel en levert dat verkeer dus gewoon netjes af aan je toestel (en telt dat verkeer ook). je toestel gooit het vervolgens weg want je wilde het niet. het is een illusie te denken dat als jij niets naar het internet stuurt er ook niets terug zal komen. en de hoeveelheden die van internet komen kunnen klein zijn, maar worden door je provider vaak naar boven afgerond en lijken daardoor altijd even groot. maar er was dus wél verkeer en dat kost geld...... de oplossing? zet als je geen data wilt ook altijd 4g uit. 2g en 3g hebben namelijk niet die achtergrond dataverbinding nodig en stoppen dan ook helemaal met data. voor sms en telefoongesprekken maakt het niet uit of je op 2g of 3g zit. je provider kan hier niets aan doen omdat het netwerk niet op de hoogte is van de data en roaming instelling die jij in je toestel maakt. het toestel geeft dat niet door. ook hier geldt dat dat in deze techniek nou eenmaal zo ontworpen is.
overigens geldt ditzelfde ook als je een 4g toestel met wifi gebruikt; ook dan blijft de achtergrond 4g dataverbinding aktief al zou je denken dat hij er niet meer zou zijn. ook hier geldt dit niet voor 2g en 3g toestellen op wifi.