Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mathijs_b
mathijs_b - 12-07-2018 21:21:48
Elektronica & TV

Waarom zijn sommige adapters licht en andere zwaar?

de "zware" adapters bevatten een ouderwetse transformator. de spanning die uit die adapter komt is meestal niet gestabiliseerd. dit betekent dat de spanning die eruit komt vaak een stuk hoger is dan wat erop staat. de stabilisator bevindt zich dan in het apparaat waarvoor hij dient.


de lichte adapters bevatten een geschakelde voeding. er komt precies uit wat erop staat.


let op !!!


indien je zo'n zware adapter op b.v. een router aansluit die gemaakt is voor een lichte, kan de router meteen onherstelbaar kapot gaan. in die router bevindt zich nl geen stabilisator.


omgekeerd kun je een lichte adapter meestal niet gebruiken voor een apparaat waarop een zware adapter aangesloten moet worden.


die lichte geeft nl al precies de juiste spanning af, maar de stabilisator in het apparaat heeft een paar volt extra nodig om goed te kunnen werken.  


dus: verwissel nooit een lichte en een zware. 


ik heb veel adapters opgeruimd. de lichte van 12v heb ik bewaard omdat die vaak voorkomen.


 


je kunt die gebruiken als er ooit een kapot gaat. als het stekkertje niet past, kun je het snoer van kapotte afknippen en gebruiken (bv mbv kroonsteentje). wel opletten dat de + en -  niet verwisseld worden. dus even ((een bevriende techneut vragen om dat te)) controleren met een voltmeter. die goede moet minstens evenveel ampere kunnen leveren dan de oude.