Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ro
ron503 - 13-07-2018 18:06:49
Elektronica & TV

Waarom zijn sommige adapters licht en andere zwaar?

De in het gewicht zwaardere adapter kan maarzo al wat ouder zijn en zet middels de transformator de 230 volt wisselspanning om in de gewenste wisselspanning. een apparaat die gelijkspanning gebruikt kan daar niets mee en dus moet de spanning zeg maar gelijkgericht worden naar een gelijkspanning van 12 volt en dat kan op twee manieren. de eerste manier is enkelzijdig en met één diode dan wordt maar één kant van de wisselspanning gelijkgericht maar daarmee wordt de 12 volt wisselspanning wel gehalveerd tot 6 volt. om toch aan die 12 volt te komen moet die transformator 24 volt wisselspannning afgeven en dat maakt de transformator zwaar. zo'n adapter heeft als uitgangsymbool een streep met daarboven een stippellijn en is enkel geschikt voor accu's van boormachines e.d.
de lichtere adapter is voorzien van een transformator die 12 volt afgeeft en wordt dubbelzijdig gelijkgericht en kan daardoor veel kleiner in gewicht zijn. een klein stukje elektronica zorgt ervoor dat de spanning constant blijft en bromvrij wordt gemaakt en is daarmee geschikt voor elektronische apparatuur zoals telefoons en oplaadbare camera's en zo meer.

off topic, een geschakelde voeding is in een adapter niet van toepassing want dan zou de elektronica niet in de behuizing passen.