Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Cookies
Cookies - 03-11-2018 13:13:06
Elektronica & TV

12 volt led lampen

Gerrit, je kunt niet zomaar (lappen) tekst van anderen gebruiken zonder de bron te vermelden. jouw bron is  http://www.linetec.nl/electronics/leds/led_4.html" target="_blank">http://www.linetec.nl/electronics/leds/led_4.htmlhttp://www.linetec.nl/electronics/leds/led_4.html" target="_blank">



door gerritaltena - 3 nov. 2018 om 12:32 
8232 antwoorden / 143 vragen

0

dus een trafo installeren en niet laten branden op wisselstroom:


kun je leds op wisselspanning aansluiten?

een led is zoals al eerder gezegd een diode, en dioden laten de stroom maar in één richting door. prima, dan kun je de serieschakeling van led plus weerstand dus gewoon op een wisselspanning aansluiten, toch? in de ene richting geleidt de led en licht hij op, en in de andere richting wordt de stroom simpelweg niet doorgelaten. helaas, zo eenvoudig is het niet. een led is eigenlijk een erg kwetsbare diode; niet alleen is de stroom in de doorlaatrichting meestal beperkt tot enkele tientallen milli-ampères, maar ook mag de spanning in de sperrichting (de niet-doorlaatrichting) bij voorkeur niet meer dan een paar volt bedragen. er zijn meerdere oplossingen denkbaar, maar de volgende twee zijn de eenvoudigste:
enz enz enz.