Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Warmtepomp of biomassakachel?

Hallo jan,

de keuze tussen een warmte pomp of een biomassakachel heeft ook te maken met de plaatsing mogelijkheden.
ik woon in midden/noord zweden en heb al jaren een warmte pomp.
de temperaturen kunnen in de winter terug lopen tot min 40 graden onder nul.
de winter duurt hier een stuk langer dan in nl en onze warmte pomp draait voor verwarming ongeveer 9 maanden per jaar en voor warm water het gehele jaar door.
ons totale stroom verbruik is ongeveer 7200 kw per jaar, voor de warmte pomp verbruikten wij ongeveer 3000 kw dus voor warmwater en verwarming gebruiken wij 4000 kw per jaar.
waar men wel rekening mee moet houden bij een warmte pomp is een ander stook gedrag en  het goed inregelen van het hele systeem.
in het kort een paar opmerkingen:
1. het water uit de warmte pomp is minder heet dan een gas gestookte installatie. dat betekent dat u meer of grotere elementen moet plaatsen.
2. de warmte pomp 24 uur per dag op dezelfde temperatuur laten staan.
3. inregelen van de instalatie. alle knoppen voledig open en dan via de grondventielen het zodanig regelen dat alle platen goed warm worden. daarna kan eventueel per ruimte de warmte worden aangepast.
wij hebben erg veel plezier van onze pomp en de complete unit maakt niet veel meer lawaai dan een grote koelkast.
let wel ik praat over een lucht/water warmte pomp, dat is een grote investering maar die hadden wij erg graag voor over.

veel succes, en mocht u meer info willen dan kunt u altijd een berichtje sturen.

vriendelijke groet,

cor