Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ho
honza23 - 02-01-2019 13:23:03
Geldzaken & Recht

Hoe werkt het cbr?

Voor iedereen die denkt dat je niet door je eigen arts gekeurd mag worden: dat mag wel.
het niet door je eigen (huis)arts gekeurd mogen worden geldt nl. alleen voor de initiƫle leeftijdsgebonden keuring: dus als je 75 jaar oud wordt en daarna periodiek. alle andere keuringen, en als je door het cbr doorverwezen wordt, mogen door elke arts/specialist gedaan worden.
in dit geval heeft de briefschrijver volkomen gelijk. ik heb het zelf van nabij meegemaakt met mijn moeder: ook betreffende een oogarts.
dan gaat het om objectieve meetbare zaken. stel bij de oogarts moet je van het cbr een minimale score halen van 0,50 (dat zijn dus de wettelijk vastgestelde regels door de overheid/cbr). de oogarts keurt, en komt tot een score van 0,53. dat is objectief meetbaar, bewijsbaar, reproduceerbaar.
hij geeft deze score door aan het cbr. omdat de oogarts mijn moeder al 20 jaar ieder jaar ziet (voor controle, ivm een ingreep 20 jaar daarvoor) en hij dus weet dat die score al jarenlang stabiel is; geeft hij het advies: 5 jaar verlengen. dat is zonder risico want binnen die 5 jaar ziet hij haar nog 5x. mocht er dus een onverhoopte verslechtering optreden dan wordt dat op tijd opgemerkt en is hij verplicht dit ook aan het cbr door te geven.
wat doet het cbr? goedgekeurd. voor 1 jaar !
dit gaat zo jarenlang door. dus ieder jaar dezelfde administratieve molen, en ieder jaar honderden euro's aan kosten.
na enige jaren dan toch: goedgekeurd voor 3 jaar. uiteindelijk heeft dit 12 jaar geduurd, duizenden euro's gekost; het cbr heeft nooit met 5 jaar verlengd zoals de medisch specialist aanraadde ondanks dat ze steeds aan de normen voldeed. en vlak voor haar dood was de score nog steeds 0,53.....