Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 19-01-2019 08:09:04
Voeding & Gezondheid

Boba denkt aan regels, niet aan patieenten

In beginsel geldt in nederland het zelfbeschikkingsrecht. ook voor mensen die eigenlijk niet (meer) volledig de juiste beslissingen kunnen nemen. de zorgverlener mag dus in beginsel niets doen waar de patiënt of cliënt het niet mee eens is. of dat nu gaat om een zware operatie of om iets simpels als gedoucht worden, maakt daarbij niet uit. 

wanneer iemand de geboden zorg niet lijkt te accepteren is het als naaste héél pijnlijk om te zien hoe iemand verder achteruit gaat, maar daar kan de zorgverlener meestal weinig aan doen. de enige mogelijke optie voor de naasten is om naar de rechter te stappen en iemand (gedeeltelijk) handelingsonbekwaam laten verklaren. er kan dan door de rechter een bewindvoerder aangewezen worden die bepaalde beslissingen uit naam van de cliënt kan nemen. 

reken er op dat zo'n proces niet meteen afgerond is. voordat een rechter zijn oordeel uitspreekt, moet er een aardig dossier opgebouwd met verklaringen van de huisarts, behandelend artsen en verpleegkundigen en ook minimaal één psycholoog die het gedrag van de persoon onderzocht heeft.