Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 20-01-2019 15:47:49
Huishouden & Energie

Welke gemiddelde gasverbruik geldt voor mijn woning?

Een 'gemiddeld gasverbruik' bij een specifieke woning is heel moeilijk te geven. er zijn enorm veel factoren die het gasverbruik bepalen. 

- stookgedrag
- stooktemperatuur 
- zonligging
- isolatie 
- buren 
- zeker in dit geval op hoogte: de wind
- type cv-ketel 
- watertemperatuur in de radiatoren.

hoewel appartementen gemiddeld genomen de zuinigste woningen zijn vanwege de buren 'rondom', zal dat in dit specifieke geval flink tegenvallen. er is wel een boven- en onderbuur, maar de gevels rondom zijn bijna volledig 'koud'. waarbij drie gevels ook nog eens flink blootgesteld worden aan wind op de 8e etage, op straatniveau is doorgaans veel minder wind, waardoor de warmte een beetje rond een gebouw 'blijft hangen'.

alle factoren meegenomen zal dit appartement dan ook kwa energieverbruik meer in lijn liggen met rijtjeshuizen met hetzelfde energielabel, dan met de appartementen midden in een gebouw. voor een rijtjeshuis is een gasverbruik van 1500 kuub geen uitzondering. 

voor wie geïnteresseerd is, is het ook mogelijk om op te zoeken wat het gemiddelde gas- en elektra verbruik binnen je postcode is (4 cijfers + 2 letters). wanneer binnen jouw postcode alle woningen min of meer identiek zijn, kun je zo zien of je het beter of slechter doet kwa gasverbruik dan je buren. als je veel slechter scoort kan het lonen om eens te onderzoeken hoe dat kan en hoe je het kunt verbeteren .