Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

heremietkreeft
heremietkreeft - 08-02-2019 09:23:26
Geldzaken & Recht

Geld opname voor overlijden

Nog een 'nabrander': houd rekening met het feit dat u als enige erfgenaam een aanslag erfbelasting zult krijgen en dat kan resulteren in zelfs een aanslag over het 'verdwenen' deel. https://www.erfwijzer.nl/erfbelasting-2018.html" target="_blank">https://www.erfwijzer.nl/erfbelasting-2018.html

nog niet genoemd is de mogelijkheid om ook de bij de overboeking betrokken bank aan te spreken op het feit van de onrechtmatige overboeking.
het argument is dan dat er nooit toestemming kan zijn gegeven voor het overboeken van het bedrag ad. € 20.000 resp. er overduidelijk misbruik is gemaakt van een eventueel wel aanwezige volmacht. zie o.a. http://www.wetboek-online.nl/wet/bw6/212.html" target="_blank">http://www.wetboek-online.nl/wet/bw6/212.html  en kijk nog even verder met zoekterm: ongerechtvaardigde zelfverrijking.  dat terwijl ook de onrechtmatige daad als genoemd in bw boek 7 art 162 m.i. aan de orde kan worden gesteld.

daarnaast is ook het gestelde in de artikelen bw 7: 199 -203 van belang m.b.t. de rechten en plichten van een zaakwaarnemer.
ook in die artikele worden de aspecten van redelijkheid, billijkheid en zorgvuldigheid genoemd. een gevolmachtigde is zaakwaarnemer die dus wel degelijk ook rekening dient te houden met relevante wetgeving.

u zult waarschijnlijk wel het tegenargument krijgen van degene die het geld heeft ontrokken 'dat zij het verdiend heeft'. dat is een redenering die bij dit soort zaken helaas vaker voorkomt en meestal wel wordt doorgeprikt.