Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Em
Emmap - 05-04-2019 14:50:24
Geldzaken & Recht

Mag iemand in een benedenwoning pianoles geven en geluidsoverlast veroorzaken?

In gesprek blijven met de buren is de beste weg, proberen samen oplossingen te bedenken, event. met wat hulp van goede professionals die weten wat wel en niet helpt. zij willen vast niet dat je overlast ervaart en zullen toch wel wat passende / juiste maatregelen willen nemen?

de politie is niet het juiste loket denk ik, maar ben je ook bij je gemeente geweest (afd. milieu, een van de geluidambtenaren)?
veel m.n. kleinere gemeenten hebben geen eigen afd. milieu meer. zij geven de info dan als het goed is door aan het regionale samenwerkingsverband voor milieuzaken, de regionale omgevingsdienst. die zouden moeten weten wet hier van toepassing is, en of er vanwege het soort geluid (muziek) nog een correctie van toepassing is, of vanwege de tijd nog een strengere limiet geldt. als er geen wet van toepassing is, wil dat nog niet zeggen dat alles zo maar mag - en het lijkt me dat er in elk geval in jullie woning met een goede professionele geluidmeter gemeten moet worden, want 'meten is weten'. dan weet je hoe hard het is, hou zelf een logboekje bij: van hoe laat tot hoe laat. ga niet zelf aan de gang met een 'decibelmeter' op je mobiele telefoon, die kunnen tot 40 db naar boven of naar beneden afwijken, bovendien weet je als leek niet hoe je de meting moet interpreteren.

zelf meten kan wel met een eenvoudige losse microfoon (trust van ca. 20 euro), en een laptop met gratis software, ik heb daar al eens eerder wat over geschreven, maar ik weet niet of je die weg van zelf meten wilt bewandelen, er zijn eerst nog wel andere mogelijkheden denk ik.  

en oja, om geluid te weren, denken mensen soms aan isoleren, maar geef geen geld uit aan maatregelen die niet of weinig helpen. isoleren tegen geluid is anders dan isoleren tegen kou / warmte... tegen geluid heb je 'massa' nodig, isoleren tegen kou / warmte kan met materialen die veel lucht in zich hebben.

veel succes, en graag lees ik nog eens of je vordert met het oplossen van het probleem.