Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ex
Expansievatje - 24-04-2019 15:36:10
Huishouden & Energie

Boiler-vervangen of alternatief?

Gemiddelde levensduur van een boiler is 15 tot 20 jaar.

energieslurper ?  zonder energie wordt uw water niet warm .....

kijk even of u een dubbeltarief meter heeft waardoor de boiler alleen tijdens het ( iets goedkopere ) laag-tarief kan worden opgewarmd, en hoeveel vermogen de boiler is.  boilers tot 1000 watt hoeven niet op een aparte elektrische groep, maar warmen langzaam op.  boilers met meer vermogen ( 2200 watt ) warmen sneller op, en hebben soms ook een extra schakeling waarmee de boiler normaal goedkoop opwarmt in de nacht, maar waarbij je overdag een booster aan kan zetten welke bij koud water ( boiler leeg ) toch snel kan opwarmer, welliswaar tegen normaal elektra tarief, maar goed.

in een apartement zal een zonneboiler of warmtepomp oid wel geen haalbare kaart zijn.   en deze zijn in ieder geval niet goedkoop in aanschaf., dus “ zuinig “ begint dan al met de aanschaf van een duur toestel.

en als je “ snel “ van het gas af wilt, en er is geen rookgaskanaal in je keuken, dan valt een geiser ook af.

doorstroomverwarmers bestaan wel,  maar geven ( afhankelijk van kostprijs ) maar weinig water, en ook nog niet echt heet. deze  apparaten zijn eigenlijk alleen maar geschikt voor een klein wastafeltje of spoelbakje in een pantry.

ze hebben geen stilstandverliezen, maar als je wilt douchen kom je al snel op een 3~ fasentoestel uit.   niet goedkoop in aanschaf, en je groepenkast moet ook nog eens aangepast worden, met mogelijk ook nog een zwaardere hoofdzekering ( met hogere vaste maandlasten als gevolg ) 

al met al is handhaving van de bestaande boiler het goedkoopst.   en , des te groter de inhoud van de boiler, des te langzamer koelt deze af.

bij vernieuwing is een geiser het goedkoopst in aanschaf, mits uw installateur een keukengeisertje wil plaatsen zonder aansluiting op een schoorsteen. als er geen schoorsteen is, en een open geiser geen optie, dan toch maar een nieuwe boiler ...