Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 25-04-2019 22:15:34
Geldzaken & Recht

Is de verhuurder aansprakelijk voor inbraak als de sloten niet vervangen waren

Ten aanzien van deze inbraak hoeft de verhuurder niets te vergoeden, tenzij de verhuurder zwart op wit verklaard heeft dat alléén jij de sleutels van het pand zou hebben. 
waarschijnlijk is zo'n verklaring niet afgegeven. een verhuurder is ook zeker niet verplicht om bij wisseling van bewoners ook de sloten te vervangen. sommige woningcorporaties doen dat overigens wel, maar dat is dan een extra service. de corporatie waar wij wel eens werk voor doen, haalt bij vertrek oude huurder de oude cilinders uit de sloten en plaatst dan "mutatiesloten". 

het personeel van de woningcorporatie en ook de aannemers hebben een sleutel voor deze "mutatiesloten". zo kan iedereen die nog in de leegstaande woning aan het werk moet er in zonder eerst sleutels te moeten regelen.

vervolgens worden bij overdracht aan de nieuwe huurder de cilinders weer vervangen met een setje voor huurders. alleen is dat dan wel een andere set als er voorheen in zat. afkomstig uit een willekeurige andere woning die ook toevallig leeg staat. zo kost het de corporatie nagenoeg niets en zitten er toch 'andere' sloten op de woning waardoor eventuele sleutels die bij de oude huurder achtergebleven waren niet meer passen. maar nogmaals: de verhuurder heeft hier geen plicht. een dergelijke werkwijze is slechts een extra service.