Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 01-06-2019 15:18:07
Huishouden & Energie

Kan mijn verhuurder mij verplichten te betalen voor vastrecht?

De verhuurder kan u niet verplichten om een contract met derden (= energieleverancier en/of netbeheerder) aan te gaan. 

u staat dus in uw recht om uw contract voor gas op te zeggen. 

wel moet u ooit, bij het beëindigen van het huurcontract in principe zorgen dat de woning over een gasaansluiting beschikt die een eventuele volgende bewoner kan gebruiken. de consequentie van het opzeggen van uw contract voor gas, is dat de netbeheerder de aansluiting in uw woning niet meer in stand hoeft te houden. er is immers zonder contract voor gas geen 'gerechtigde afnemer' bekend voor de aansluiting in uw woning. alle rechten mbt de gasaansluiting liggen dan bij de netbeheerder en die mag er mee doen wat ze willen. 

u neemt door gas op te zeggen dus een gok. immers kunnen de kosten voor opnieuw aansluiten hoog zijn. 

mijn advies in deze situatie is om in overleg te treden met uw verhuurder. kennelijk heeft u voorzieningen aangebracht waardoor de woning nu 'gasloos' goed leefbaar is. als dat naar het inzicht van de woningcorporatie ook zo is, dan is de kans groot dat u bij verhuizing de woning niet meer hoeft op te leveren met een werkende gasaansluiting. zodra u deze toestemming zwart op wit heeft, kunt u zonder risico uw gascontract opzeggen. 

vraag vooral géén verwijdering van de gasaansluiting aan. dat is nergens voor nodig en kost bakken vol geld. alleen uw gascontract opzeggen volstaat om van het vastrecht af te komen.