Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

jp
jpls - 19-06-2019 12:13:04
Winkels & Webshops

Ontdek non-conformiteit na 8 maanden

Het klopt dat voor verschillende landen verschillende tyopenummers zijn van tv.s. meestal is de hardware op een enkele uitzondering na identiek. software kan wel verschillen.

voor samsung geldt dit het typenummer voor nederlamnd noet eindigigen op/of in het geval van samsung moet hierin de lettercode s/xxn of xxn als laatste aanwezig zijn.


nederlandse aanpassingen

het probleem speelt vooral bij televisies van het merk samsung. van dit merk worden in nederland de meeste televisies verkocht. de hardware en software van de televisies is gelijk. alleen bij door samsung nederland geleverde modellen wordt een extra toevoeging aan de software ingepast. dit zorgt er onder meer voor dat providerprofielen van nederlandse aanbieders als https://www.ziggo.nl/" target="_blank">ziggo en canaldigitaal beschikbaar zijn. hierdoor worden de zenderlijsten van deze aanbieders  ondersteund en automatisch aangepast. zenders worden hierdoor in de juiste volgorde in de zenderlijst geplaatst. tevens is er optimalisatie van de door nederlandse providers  gecertificeerde ci+ modules. het gaat hierbij om gebruik van de beschikbare interne tuner van de televisie. de problemen spelen niet bij het aansluiten van tv-decoders op bijvoorbeeld de hdmi-ingangen van de televisie.


garantie

 


sommige verkopers van uit grijze import afkomstige televisies sluiten bovenstaande problemen uit door zelf, zonder medeweten van de koper, de software voor nederland geschikt te maken. dit kan door een simpele handeling via een geheim menu in de televisie waarbij de zogenaamde localset naar nederland wordt gewijzigd. wijziging van de localset wordt echter door samsung en andere fabrikanten gelogd. samsung nederland laat aan totaal tv weten dat door ongeautoriseerde wijziging van de localset de fabrieksgarantie in gevaar komt en mogelijk zelfs geheel vervalt. dit betekent niet dat de televisie geen garantie meer heeft, maar dat hiervoor door de verkopende partij gezorgd dient te worden. mocht deze bijvoorbeeld binnen de garantietermijn failliet gaan dan is het recht op fabrieksgarantie verdwenen en kunnen reparatiekosten voor eigen rekening van de koper van de televisie zijn.


waar op te letten?

 


het is altijd raadzaam om bij twijfel goed naar het modelnummer van de televisie te kijken. doe dit bij voorkeur aan de achterzijde van de televisie waar deze met een witte sticker aanwezig dient te zijn. in het geval van samsung moet hierin de lettercode s/xxn of xxn als laatste aanwezig zijn. als dit niet het geval is dan is er sprake van een apparaat dat uit buitenland geïmporteerd is. het is tevens niet aan te raden om in te gaan op een mogelijk aanbod van de verkoper om de localset naar nederlandse providerprofielen te wijzigen. de televisie werkt dan wel naar behoren, maar problemen met de fabrieksgarantie kunnen hierdoor wel ontstaan. koopt u een televisie online dan heeft u wettelijk altijd het recht om deze zonder opgave van reden binnen veertien dagen te retourneren, ook al is het apparaat uit de verpakking gehaald.