Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marita5
marita5 - 01-07-2019 17:11:38
Geldzaken & Recht

Autochade door fietskoerier thuisbezorgd.nl

Hallo hubert77 , 

schade aan een geparkeerde auto door een fietser


parkeerplaatsen zijn geen onbekend terrein voor fietsers. regelmatig wordt een autoschade toegebracht door een fietser.


hieronder staat wanneer de schade te verhalen is op de autoverzekering. verder vertellen we meer over het verhalen van de schade op een bekende dader, een onbekende dader en het waarborgfonds.


dekking autoverzekering

de https://www.lastenvrij.nl/autoverzekering/dekking/wa/" target="_blank">wa autoverzekering en de https://www.lastenvrij.nl/autoverzekering/dekking/wa-beperkt-casco/" target="_blank">wa beperkt casco verzekering bieden beide géén dekking voor schade aan de eigen auto, als deze is toegebracht door een fietser. de schade is wel te verhalen op de https://www.lastenvrij.nl/autoverzekering/dekking/wa-volledig-casco/" target="_blank">wa volledig casco verzekering.


bekende dader

volgens artikel 185 van de https://www.lastenvrij.nl/autoverzekering/wetgeving/" target="_blank">wegenverkeerswet worden fietsers beschermd in het verkeer. deze bescherming geldt bijvoorbeeld bij https://www.lastenvrij.nl/autoverzekering/faq/aanrijding-met-een-fietser-of-voetganger/" target="_blank">een aanrijding met een fietser.


wanneer een fietser tegen een geparkeerde auto rijdt is deze wet niet van toepassing. de auto stond namelijk geparkeerd en nam daardoor niet deel aan het verkeer. daarom is de schade dus te verhalen op de fietser.


wanneer de fietser is blijven wachten op de parkeerplaats óf zijn of haar gegevens heeft achtergelaten, dan kun je de fietser aansprakelijk stellen. hiermee is de schade te verhalen op de fietser.


onbekende dader

het komt ook voor dat een fietser (bewust) langs een auto schraapt en vervolgens snel doorrijdt. doe dan direct https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/aangifte-van-verlaten-plaats-ongeval.html" target="_blank">aangifte bij de politie.


als de politie de fietser kan vinden, kan de schade op hem of haar worden verhaald. je kunt zelf proberen om de identiteit van de fietser te achterhalen door camerabeelden op te vragen en met getuigen te praten.


waarborgfonds

het waarborgfonds vergoedt alleen schade die zijn toegebracht door andere motorvoertuigen. daarom is de schade die de fietser heeft toegebracht aan de geparkeerde auto niet te verhalen op het waarborgfonds. 

bron : lastenvrij.nl