Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

tijger1
tijger1 - 08-07-2019 17:41:26
Geldzaken & Recht

Overbruggingskrediet voor ex op gezamenlijke woning

In principe is het heel simpel. u bent getrouwd, zonder na te denken, en daarmede werd u mede-eigenaar van de woning en hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld.

u bent gescheiden, zonder na te denken of fiscaal advies te vragen, en er is een echtscheidings-convenant opgesteld. 

zo’n convenant is slechts een verbintenis tussen partijen, dus u en ex. er zijn geen stapoen gezet om de eigendom op zijn naam te zetten en er zijn geen stappen gezet om u te laten ontslaan uit hoofdelijke aansprakelijkheid.

dat betekent dat uw ex de woning niet zonder uw toestemming kan verkopen. 

blijkbaar heeft ex ook zitten slapen dat hij een en ander niet tijdig met zijn hypotheekadviseur heeft besproken, 

nou heeft hij een andere woning gekocht, zonder dat de oude verkocht is en heeft dus een overbruggingskrediet nodig om die nieuwe woning te kunnen betalen. de bestaande woning zou dan als onderpand dienen. en u “moet” daarvoor meetekenen.

en dan beweert een notaris dat u niet meer risico loopt dan nu? compleet dwaas, dan hebt u nog een extra schuld op uw nek. 

laat uw ex maar uitstel vragen van het transport van zijn nieuwe huis en eerst regelen dat u ontslagen wordt van hoofdelijke aansprakelijkheid. 

en die grote haast is zijn eigen schuld, want hij heeft zelf niet de correcte gegevens aangeleverd bij zijn adviseur.

afgezien daarvan is de hele afwikkeling van die scheiding natuurlijk een compleet zooitje. alimentatie verrekenen met de onderwaarde, hoe is dat fiscaal afgerekend? ex zal wel volledig de hypotheekrente afgetrokken hebben, is onjuist. hoe hoog is de overwaarde nu? hebt u de helft aangegeven bij uw aangifte? huurwaardeforfait is dat in uw aangifte verwerkt? 

hoe lang staat de woning te koop en is er belangstelling voor? hoe hoog moet dat overbruggingskrediet zijn? hoe hoog is de overwaarde?