Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Em
Emmap - 15-07-2019 21:48:43
Huishouden & Energie

Zonnepaneel rendement?

Hoe lager de prijs van de kwh die de stroomleverancier aan u in rekening brengt, hoe langer het duurt voor je de investering hebt terugverdiend.
ons oudste paneeltje ligt al 20 jaar zijn werk te doen, maar had een waanzinnige terugverdientijd. (erg lang...). de terugverdientijd was destijds voor ons geen argument - wel: samen met duizenden anderen iets positiefs in beweging zetten in een tamelijk conservatieve stroommarkt.
de jongste set panelen liggen er nu zo'n zeven jaar, en we zitten nu bijna op het omslagpunt waarop we van een investering naar verdienen gaan. dit was / is dus een interessante terugverdientijd. de panelen zullen nog wel een jaar of vijftien meegaan, en we wekken jaarlijks ongeveer net zo veel op als we verbruiken.

we houden wekelijks de standen bij van wat de panelen opleveren, en in het stookseizoen nemen we wekelijks de standen van gas en elektra op (met de hand). zo hebben we nu een zeer langjarig overzicht van wat we verbruiken en wat het effect was op mn. het gasverbruik door div. besparingen, isolaties etc. leidingisolatie was als het om terugverdientijd gaat bij ons het meest succesvol: 6 mnd. terugverdientijd (met 2 x ca. 20 m. cv-leiding op zolder, werd de zolder warm, de woonkamer niet).

neem ook mee in de berekening dat een (koop)huis met zonnepanelen bij verkoop gemiddeld hoger in waarde blijkt (meer dan de investering). dat is mooi meegenomen.
en o ja... vergeet niet dat de stroomrekening opgebouwd is uit een deel voor de geleverde kwh en een deel 'vastrecht' - dat blijft u betalen zolang u aan het net zit.

veel succes!