Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gsm
gsm - 13-08-2019 12:55:03
Computers & Telefonie

Ip adres bij gelijktijdig gebruik

Een router treedt op als dhcp server en deelt in die hoedanigheid lokale ip-adressen uit aan apparaten in huis, die (standaard) als dhcp client staan ingesteld.
de router maakt tegenwoordig vaak deel uit van de modem, maar kan ook een kastje zijn dat op een van de lan poorten van de modem is aangesloten.

de router zorgt er voor dat elk apparaat een uniek lokaal ip-adres krijgt.
de router (ook wel gateway genoemd) op zijn beurt gebruikt zelf ook een lokaal ip-adres, dat meestal eindigt op 1 of op 254.
daarnaast heeft de modem een global ip adres voor gebruik buitenshuis op het internet.

tijdens het transport van data, verpakt de router pakketten van de apparaten en voorziet deze van het lokale ip-adres van het betreffende apparaat.
de modem verpakt dit pakket nogmaals en voorziet het van een global ip-adres voor gebruik buitenshuis op het internet.
bij binnenkomende pakketten worden deze uitgepakt door de modem en bekijkt de router voor welk lokaal ip-adres de inhoud is bestemd.
de router stuurt de pakketinhoud naar het juiste apparaat.