Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ov
Over - 07-09-2019 14:13:55
Huishouden & Energie

Stedin dreigt met deurwaarder en afsluiten gas omdat ik gasloos ben geworden

aan je leveringsovereenkomst voor gas met je energieleverancier is een aansluit- en transportovereenkomst (ato) met algemene voorwaarden (av) met je regionale netbeheerder gekoppeld. zeg je je leveringsovereenkomst op, dan zeg je daarmee ook je ato met av op. dit gebeurt aan de lopende band, bijvoorbeeld bij verhuizing (andere regio = andere netbeheerder) of bij wisseling van energieleverancier (nieuwe ato via andere leverancier).
 
als er geen nieuw energiecontract volgt of de nieuwe bewoner dit niet regelt, dan gaat de netbeheerder piepen. de netbeheerder mag namelijk geen energie leveren, i.v.m. scheiding van levering (= commercieel) en netbeheer (= overheid).

 
de netbeheerder heeft na opzegging 10 werkdagen de tijd om noodzakelijke handelingen te verrichten. dit is bij verhuizing of nieuwe leverancier kwestie van administratie op orde brengen, zonder moesten voor de consument. bij uitblijven van nieuw leveringscontract is dat kennelijk niet voldoende voor de netbeheerder. deze netbeheerder legt dan 'noodzakelijke handelingen' dan ineens heel anders uit en probeert de kosten op de consument te verhalen. probleem is alleen dat deze handelingen niet beschreven zijn in ato/av, noch het feit dat de consument hiervoor zou moeten betalen. 

inmiddels staat bij alle netbeheerders de vraag uit waarop zij deze doorbhen gesuggereerde verplichting op baseren, soms al langer dan 2 jaar. geen van de netbeheerders heeft hierop tot nu toe antwoord kunnen of willen geven. 
 
advies hierin: schrijf je netbeheerder een reactie dat ze welkom zijn om een afspraak te maken en een deurwaarder dus niet nodig is dat je geen opdracht geeft voor de door stedin gewenste werkzaamheden. 
 
aan dit thema is al op diverse plekken aandacht geschonken, zie bijvoorbeeld ook kassa.
 
overigens idioterie dat netbeheerders op deze manier te werk gaan. ten eerste is het nog de vraag of het huidige gasnetwerk niet hard nodig is voor energietransitie (waterstof, biomethaan, biogas...), zelfs stedin werk hier actief aan, zie bijv https://energeia.nl/energeia-artikel/40084415/stedin-omschakeling-volledig-dorp-op-groene-waterstof-is-mogelijk" target="_blank">dit artikel. anderzijds: als het toch verwijderd moet worden, maak dan een integraal plan en leg de kosten op de juiste plek/een plek waarvoor juridische grondslag is. die grondslag is er nu niet, dus gaan de netbeheerders vrolijk dreigen met deurwaarders e.d.