Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

he
henkie.penkie - 11-09-2019 15:35:03
Huishouden & Energie

Ik krijg woensdag een slimme gasmeter. hoe weet ik of deze veilig is?

De gasmeter wordt gekoppeld aan de slimme meter, meestal worden deze gelijktijdig omgewisseld en of geplaatst.

salderen na 2023

minister wiebes heeft in april 2019 bekend gemaakt dat de salderingsregeling voor zonnepanelen tot 2023 in stand gehouden wordt. dit is een verlenging van 3 jaar ten opzichte van het oorspronkelijke plan waarbij de regeling in 2020 al af zou lopen. na 2023 blijft de salderingsregeling behouden maar wordt deze in de loop van de jaren langzaam afgebouwd. dit betekent dat je als woningeigenaar over een deel van de teruggeleverde elektriciteit wel belasting moet betalen. de afbouw loopt vervolgens tot 2031 waarna de salderingregeling echt afgeschaft wordt. hoe deze afbouw er exact uit gaat zien is nog niet bekend. daar komt de minister eind 2019 nog op terug.


meter met dubbel telsysteem

om van de salderingsregeling af te kunnen stappen is het belangrijk dat de levering en de teruglevering van stroom afzonderlijk gemeten kan worden. hiervoor is een meter met een dubbel telsysteem nodig. een meter met een dubbel telsysteem houdt afzonderlijk bij hoeveel elektriciteit van het net wordt afgenomen, en hoeveel er teruggeleverd wordt door de zonnepanelen. dit is niet hetzelfde als een slimme meter. die communiceert ook via het internet en kan vanaf een afstand worden uitgelezen.


om de salderingsregeling geleidelijk af te kunnen bouwen moet iedereen een meter met dubbel telsysteem hebben. vanaf 1 januari 2021 wordt deze meter verplicht. woningen zonder geschikte meter zullen er tot 2023 één aangeboden krijgen door de netbeheerder.


dubbel telsysteem of slimme meter

de minister wil dus iedereen verplichten om een meter met dubbel telsysteem aan te schaffen. dit is niet hetzelfde als een slimme meter. door de slimme meter krijg je extra inzicht in je energieverbruik en worden de meterstanden automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. er wordt vaak negatief over de slimme meter gedacht. het zou weinig privacy geven, omdat met deze meter het verbruik op afstand kan worden uitgelezen.


om deze reden heeft minister wiebes alleen de meter met dubbel telsysteem verplicht gesteld.


zoals ooit de salderingregeling in het leven is geroepen en behouden is gebleven is het uitgangspunt van de minister en de overheid om zonnepanelen financieel aantrekkelijk te laten blijven. de terugverdientijd van zonnepanelen blijft, met de verlenging en de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling tot 2031, ook nu nog ongeveer 7 jaar.