Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

se
seeker112 - 14-09-2019 13:43:35
Huishouden & Energie

Plinten slordig gelegd: wat is acceptabel?

Ben zelf al meer dan 30 timmerman en dit is zeker niet acceptabel. je plintenlegger komt zeker niet weg met ondergrond.
plinten dienen als afwerking en als de ondergrond afwijkend is, moet hij daar met plinten zagen rekening te houden.
de plint die tegen het kozijn aanloopt had inderdaad schuin dunner gemaakt moeten worden tot de dikte van de stijl. regel is dat je nooit tegen kops hout aankijkt. nog mooier is als je daar een verstek aanmaakt ter dikte van de plint. dan is het echt volgens de regels der kunst. de plint die rechts openstaat in de hoek; als de rechtse muur schuin is kun je ervoor kiezen om die plint recht te zetten en dan sluit linkse plint wel aan. plint worden dan vaak bovenop afgekit. omdat plinten niet geschilderd lijken te worden is dat geen optie.
plintenlegger dient dan linkse plint ‘pasvoegend’ op de rechtse plint aan te laten sluiten. de 2 plinten die tegen elkaar aansluiten en wisselen van hoogte:schaven vaak geen optie. beter was geweest om de hoogste plint aan te houden of nog beter, hoogste plint op te spannen zodat in ieder geval de hoogte hetzelfde is. een 10 is als je de stuitnaden in verstek zaagt. vaak krimpen plinten ietwat en dan kijk je nooit tussen de plinten door. het wisselend verstek zelfde verhaal, opspannen of hoogste aanhouden.
zelf die ik altijd miniscuul lijm op de verstekken. kunt daarmee verstek net wat beter afdwingen door verstek te fixeren en als lijm gedroogd is fixatie weghalen. sommige dingen zijn echt de kers op de taart, maar plinten zijn eerste opkijk, en plintenlegger weet zelf héél goed dat hij binnendoor heeft gewerkt.