Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 18-10-2019 23:45:21
Huishouden & Energie

Gasverwarming versus elektrisch (airco-) verwarmen

Vuistregel met de huidige energieprijzen is dat een warmtepomp met een cop van meer dan 2,7 financieel aantrekkelijker is in gebruik dan een gas-cv. wanneer u het voor de co2 besparing doet, ligt het omslagpunt al bij een cop van ongeveer 2.

u zou in de handleiding of technische gegevens moeten zoeken naar tabellen of grafieken met het verloop van de cop. hoe kouder het buiten wordt, hoe lager de cop van een warmtepomp. het kost immers meer moeite om warmte uit de buitenlucht te omtrekken naarmate die lucht kouder wordt. 

in praktijk geldt dat bij een temperatuur boven het vriespunt de meeste inverter-airco's wel een cop van ruim boven de 3 hebben en het dus voordeliger is om de airco te gebruiken voor verwarming dan de gas-cv. met de huidige buitentemperaturen van overdag 12 tot 15 graden is een cop meer dan 5 niet onrealistisch. op dit moment kun je dus ongeveer 50% op de energiekosten besparen door de airco als verwarming te gebruiken.

en na 1 januari wordt het financieel nog aantrekkelijker. gas zal immers een flinke prijsstijging meemaken wegens de hogere energiebelasting, terwijl de energiebelasting op elektra bijna gelijk blijft.