Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ti
tinischuller - 23-10-2019 13:05:54
Huishouden & Energie

Waarom wil de laatste radiator van 5 niet warm worden?

als uw laatste radiator niet voldoende warm word is de installatie in zijn geheel niet goed gedimensioneerd.
voor een goede werking is het essentieel dat: de weerstand over alle onderdelen zoals leidingen, kranen, appendages en de radiator in totaal voor elke radiator gelijk is (bij geheel geopende kranen). dus de totale weerstand vanaf de ketel naar elke radiator moet voor elke radiator gelijk zijn.
de leidingen en leiding onderdelen ( bochten, kranen, nippels e.d.) van de eerste radiator , gezien vanaf de ketel, zullen dus kleiner zijn dan die van de anderen. de verst weg liggende zal dus beduidend grotere appendages hebben.
voor de langste leiding mag de totale weerstand over die route natuurlijk niet zo groot zijn dat de pomp niet genoeg water kan leveren aan die radiator.
als daar in is voorzien kunnen de andere leidingen worden uitgevoerd zodat dezelfde totaal weerstand geld voor alle routes van het water.
dat moet in principe uitgerekend worden of goed ingeschat.
pas dan, kunt u eenvoudig de temperatuur overal goed regelen!

de pomp moet dan natuurlijk alle radiatoren van voldoende water kunnen voorzien als er vol vermogen gevraagd word.


bij een bestaande installatie zoals die van u, kunt u een extra kraan laten plaatsen in elk radiator circuit (behalve die met de langste leiding) waarmee u de totaal weerstand voor elk circuit kunt aanpassen. (dat inregelen is wel een lastig karwei, en voor een handige monteur die dit verhaal begrijpt)


eigenlijk gaat u de eerste radiatoren net zolang knijpen, totdat er voldoende water gaat stromen naar de verste radiator(en)


om dat met de bestaande radiatorkranen te doen is een hels karwei maar niet onmogenlijk.


succes.