Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 12-12-2005 23:02:33
Computers & Telefonie

Raid 0 p4c800e-deluxe

ik snap niet echt wat je bedoelt. je zegt dat je in het bios ziet dat je een raid0+1 hebt. een raid 0+1 vergt echter 4 hd’s en kan alleen op de promise controler geconfigureerd worden.


 


de intel (ich5r) ondersteunt alleen raid0 en (na driver update) raid1. dit werkt alleen met 2 nieuwe/lege sata hd’s die bij voorkeur van het zelfde merk, type en grootte zijn. je kunt geen hd van een ander systeem her gebruiken, dit kan alleen als de controller 100% identiek is. een zeer goed manual voor het configureren van de ich5r kun je vinden op:


 


http://support.asus.com/technicaldocuments/ich5r.pdf">http://support.asus.com/technicaldocuments/ich5r.pdf


 


de intel raid is eenvoudig te configureren en sneller (in theorie) dan de promise. de intel zit nl direct op de chipset (southbridge) terwijl de promise gebruik maakt van een vertragende pci bus. belangrijk is dat als je windows (xp?) wilt installeren op de raid partitie, je eerst een driver gedurende de set up moet inladen (via f6, voor een 3rd party driver). dit staat ook duidelijk in bovenstaande manual beschreven.


 


de promise heeft als voordeel dat deze meer mogelijkheden heeft. je kunt hierbij dus een raid 0,1 en 0+1 configureren en je kunt sata of pata disks gebruiken (itt wat ik eerder antwoordde). een raid0+1 kun je alleen bouwen met 2 sata en 2 pata disks. de promise set up staat volgens mij duidelijk in de manual:


 


http://dlsvr02.asus.com/pub/asus/mb/sock478/p4c800e-dx/e1347b_p4c800-e_deluxe.pdf">http://dlsvr02.asus.com/pub/asus/mb/sock478/p4c800e-dx/e1347b_p4c800-e_deluxe.pdf


 


vanaf pagina 5-25 staat dit stap voor stap uitgelegd. net zoals bij de intel dien de driver in xp apart te installeren, anders wordt ie niet herkent.


 


ik raad je aan om eerst de intel raid werkende te krijgen en hier windows op te installeren. werkt dit alles, dan kun je verder gaan met de promise. wil je absoluut een raid0+1, dan kan dat alleen via de promise.