Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Fe
Feuerhand - 14-12-2019 00:27:49
Voeding & Gezondheid

Chemisch bewerkt hout in de houtkachel

o wat zijn we in nederland toch goed bezig met het klimaat en willen we in europa weer het braafste jongetje in de klas zijn..


iedereen liefst snel van het ( aard) gas af, dit flink duurder maken in de toekomst dus en nieuwe huizen gelijk maar zonder gasaansluiting opleveren . omringende landen stimuleren deze brandstof juist omdat ze van de oliestook en bruinkolen ( oost duitsland ) eindelijk verlost zijn.
maar rutte & co ziet ons liever een warmtepomp aanschaffen ( geruisloos ? vergeet het maar in een woonwijk ) voor duizenden euro's.

als eigen woningbezitter kijk je echter in eigen portemonnee en moeten de kosten beslist naar beneden dus... ga je op hout stoken !
liefst gratis gekregen en ach, je zit dan wel in een woonwijk maar who cares ?
omdat ik houtstook in mijn omgeving drastisch zie toenemen als hoofdverwarming van de woning gaan we met z'n allen dus weer mooi zo'n beetje terug naar de middeleeuwen...

ons persoonlijke drama : onze buurman heeft in het schuurtje pal tegen onze schutting een z.g. houtvergasser geïnstalleerd . hierin wordt water opgewarmd dat in buizen onder de tuin doorloopt en in zijn woning op radiatoren is aangesloten. van eind oktober tot maart wordt 24/7 gestookt want ja, in een koude woning zitten kan niet. bij mist en windstil weer en stookalarm wordt dan ook  rustig doorgestookt. onze auto en dakramen zitten onder roet en teerdeeltjes die vervolgens moelijk te verwijderen zijn. laten we het maar niet hebben over fijnstof, pak's en alle andere ellende die op de website van het luchtfonds staan gemeld en die in houtrook voorkomen . houtrook blijkt bij inademen maar liefst 12 (!) keer schadelijker te zijn dan cigarettenrook ( bron : luchtfonds en ggz )
deuren en ramen dicht, mechanische ventilatie uit.. het helpt allemaal niets, de stank dringt ook door naden en kieren onze woning binnen.
maar.. sinds kort ontdek ik echter een nieuwe aanslag op mijn gezondheid..

buurman stookt met afgekeurde pallets, sommige hebben een eu keurmerk. de veelal uit geperste spaanplaat bestaande tussenklosjes veroorzaken bij verbranden een doordringende stank . de beste man denk goed bezig te zijn want er zit immers geen verf op het hout ?
vergeten wordt echter dat deze pallets veelal geïmpregneerd zijn ter verduurzaming tegen houtrot met een middel dat ..jawel, o.a.arseen bevat ( bron : wikipedia ), zwaar giftig en kankerverwekkend ! wordt zo naast onze woning de lucht ingeblazen en mogen we gratis inademen !  hoe is dit nu mogelijk. half nederland stond op de achterste benen toen bekend werd dat dit goedje o.a. in verf voorkwam dat medewerkers zonder dat ze het wisten bij defensie hadden gebruikt. tegenwoordig wordt voor impregneren vaak koperchroomzout gebruikt. maar ook dit geeft bij verbranden van hiermee behandeld hout en het inademen van rookgas hiervan schade aan eigen gezondheid ( bron : rivm ) 

omdat met de stoker niet te praten valt onze gemeente aangeschreven ( emmen in dit geval ) . krijg als antwoord dat men mij niet kan helpen omdat er geen landelijke richtlijnen zijn .. hun advies: probeer met de veroorzaker van de overlast in gesprek te gaan maar dat is nu juist het probleem ! de gemeente heeft nog wel naar de plaatsing van het geheel gekeken of dit aan het bouwbesluit voldoet.
de installatie moet minstens 2 1/2 meter uit de erfscheiding zijn en wat blijkt uit de kadastertekening ? de afvoerpijp staat op drie meter uit de scheiding dus..het mag.. volgens mij tellen regeltjes bij deze gemeente dus blijkbaar zwaarder dan de gezondheid van haar inwoners ?
maar heeft een gemeente dan geen zorgplicht voor haar inwoners ?

we overwegen nu te gaan verhuizen naar een andere plek in onze wijk zonder houtstook maar waar vind ik die ? bij het rondlopen met de hond ruik ik n.l. steeds meer brandlucht helaas..

groeten uit het overigens mooie drenthe,

feuerhand