Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gompy2
gompy2 - 06-01-2020 21:33:36
Computers & Telefonie

Windows 7 ultimate upgraden naar windows 10 home/pro

quote:


> heb zowel de windows10 upgrade als update assistent geïnstalleerd en gedraaid. weer


> geen succes.


> is er nog een andere mogelijkheid om te upgraden zonder verlies van partitin bestanden?


> is de enige mogelijkheid nu om w10 op usb of dvd te kopen en te installeren over de


> windows 7 of is het beter een schone installatie te draaien. moet ik in dit geval de c partitie


> formatteren of alle partities?


> heb al wel een komplete back-up op een externe harde schijf gezet van al mijn


> partities/bestanden? 


end of quote;


 


een directe systeem-update zal zeer waarschijnlijk bij jou niet lukken omdat ik vrees, gezien je problemen-geschiedenis van al de programma’s die je hebt geïnstalleerd, er iets op de achtgrond meedraait, een firewall of andere dingen, die dat verhinderen.


zoals gsm al adviseerde deinstalleer al die zooi en probeer het dan opnieuw.


echter, in jouw geval zou ik het anders doen.


je hebt die update-assistent gedraaid, mediacreationtool1909.exe, en daarin heb je denk ik eerst geprobeerd om direct je systeem te updaten, dat is niet gelukt om bovengenoemde redenen.


ik adviseer je nu het volgende, neem de onderste optie, installeren op o.a. een usb-stick van minimaal 8gb.


vóór je dat doet steek je eerst een usb-stick in je pc van minimaal 8gb zoals wordt aangegeven door het installatieprogramma, dan wordt het herkent door de installatie-tool.


dan geef je aan dat je het op die stick wilt installeren, en héél belangrijk, zoek de registratiesleutel van je oude windows-7 systeem op, en hou die bij de hand.


als dat klaar is staan er een aantal mappen op, wat bestanden en een setup.exe, so far so good…


maar nu.


je gaf aan:



“2. heb de bios > boot aangepast in opstarten van cd-rom. werkte niet. de pc startte gewoon weer  op in windows 7 ult.”.


 


dat gaat op die manier ook niet werken, de bestanden die op usb of dvd staan worden via die weg niet herkent, daarvoor moet je een andere weg kiezen, niet via de complete bios-setup.


doe als volgt.


herstart je systeem, let op, wél met de usb-stick met het installatieprogramma daarop, aangesloten op je pc opdat tijdens de boot-sessie die stick herkent wordt.


op het moment dat je systeem gaat rebooten hou je de f8 toets continu ingedrukt.


bij het opstarten van je bios krijg je nu een kleine menu-tje.


daarin kun je aangeven met welk attribuut je op wilt starten.


kies in dit geval je usb-stick, die mogelijk als merknaam aangegeven staat (sandisk of whatever) en laat windows-10 vanaf die stick installeren.


het programma installeert dan en vraagt na verloop van tijd op een registratie-sleutel.


je geeft dan de registratiesleutel van je oude geregistreerde windows-7 systeem op en de installatie gaat gewoon verder.


waarom gaat die gewoon verder, dat ga ik je uitleggen.


je hebt een oud windows-7 systeem die, naar ik aanneem, al diverse updates heeft gehad.


m.a.w. je systeem (de complete hardware) is bekend bij microsoft.


van je gehele systeem is ooit een “footprint” gemaakt, daarop is de licentie gebaseerd, want als je iets ingrijpends zou hebben veranderd moet je je soms weer opnieuw aanmelden bij microsoft, maar dat is nu niet nodig want je systeem, de hardware, is gewoon hetzelfde gebleven en de windows-10 installatiesoftware ziet dat.


nadat windows-10 geïnstalleerd is heb je nu een “digitale licentie”, dus geen bestandje of papieren iets, en die digitale licentie is nu bekend bij microsoft.


het heeft wel bepaalde “nadelen”, je moet je nu registreren bij microsoft anders lukt het nog niet maar daar is wel mee te leven.


je e-mailadres waarmee je je aan hebt gemeld wordt nu de computernaam bij het opstarten, dat is vervelende maar dat kun je later veranderen.


je moet inloggen met een zelfgekozen pincode maar dat is na een poosje ook uit te schakelen.


je hoeft dus niets te kopen, het is gewoon een vervolg van de gratis update die men tot ik meen november 2019 kon uitvoeren.


alles op je c schijf blijft staan, behalve de geïnstalleerde programma’s in je windows-7, die zul je opnieuw moeten installeren, maar daar is wel overheen te komen.


wat ik wél zou doen, dat was voor mij heel belangrijk, de complete mappen van de browsers firefox en chrome, én de belangrijke mappen van mijn mail-cliënt thunderbird kopiëren, eigenlijk de complete thunderbird map.
ook je documenten en andere zaken, bestaande programma's moet je later toch weer opnieuw installeren


bij het opnieuw installeren van ie programma’s kun je zo die mappen over de nieuw geïnstalleerde programma’s heen zetten


de paden waar je ze kunt vinden zul je zelf uit moeten vinden, dat kan bij een ieder verschillend zijn, het scheelt je later veel werk.


 


zoals geschreven alle bestaande mappen van je c schijf blijven bestaan, alleen krijg je een compleet nieuwe windows map en je oude windows staat in de map windows-old, die kun je later mogelijk verwijderen of windows laten verwijderen, een esd map is er ook bijgekomen.
tot slot, het heeft totaal niet met verkeerde drivers te maken of iets dergelijks, als het op windows-7 heeft gewerkt, werkt het op windows-10 ook.


heb je wel voldoende schijfruimte over op je c schijf?