Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

heremietkreeft
heremietkreeft - 29-01-2020 10:36:58
Geldzaken & Recht

Huur betalen aan zussen na overlijden moeder tot huis verkocht is?

Het komt (helaas) vaker voor dat van een erfgenaam die in een woning blijft wonen die in de nalatenschap valt (zels als er sprake is van een langstlevende) huur wordt gevraagd door andere erfgenamen. dat is niet onredelijk zijn indien zij op basis van het mede eigenaar zijn ook mede verantwoordelijk zijn voor de lasten/kosten die het woningbezit met zich meebrengt. u geeft aan daar niets voor te betalen en ik maak uit uw vraag op dat voorheen uw moeder die lasten voor haar rekening bracht. het betekent dus dat u op andermans kosten qua woonlasten iun het huis woont. ik sluit mij daarbij aan bij de reactie van @neodutchio. u bent ook eigenaar. als al aangegeven, steek uw licht op bij een notaris of bij http://www.juridischloket.nl" target="_blank">www.juridischloket.nl .
ik ga er vanuit dat u ook dan het advies krijgt dat ik u nu geef: probeer in goed overleg te komen, al of niet met hulp, om te komen tot een goede huursafspraak die uiteraard ook nog gerelateerd zou moeten zijn aan het feit of u wel of niet zelf een eigen inkomen heeft. uw zussen kunnen dus ook besluiten dat het huis aan een ander wordt verkocht (waardoor de opbrengst voor hen dan hoger kan zijn). m.a.w het is dus helemaal niet zeker of u de woning kunt kopen! 

het tweede advies is snel het huis kopen maar dan zit er ook een addrtje onder het gras aangezien uw zussen dan ook medezeggenschap hebben over de verkoopprijs en de opbrengst dan gelijkelijk over alle erfgenamen verdeeld zal moeten worden, verdeeld over uw zussen en u (tenzij er testamentair een andere voorwaarde is). nog even dit: ook het feit of er wel of geen huur kan worden gevraagd is afhankelijk van eventuele testamentaire bepalingen.