Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

i.
i.meijer - 08-02-2020 18:29:14
Voeding & Gezondheid

Loden waterleiding

Toch even een belangrijke opmerking over vervanging loden waterleiding door pwn in noord-holland:
en dan halen ze die loden leidingen weg, en dan hebben wij in warder inmiddels kunststof leidingen met wat denk je? : er zit bpa in, want bpa-free was te duur. !!!! daar krijg je dus ook enge ziektes van
waarom toch? wij zijn niet belangrijk, het gaat weer om de kosten!
 
 
de klokkenluider is inmiddels ziek ervan

(uit onderzoek in 2002 (masumo, kidani et al.) bleek dat een kleine dosis bpa al in staat kan zijn om zowel de aanmaak als de groei van vetcellen te versnellen. wat uiteindelijk kan leiden tot overgewicht. deze conclusie komt niet als een verrassing, aangezien bpa ook wel bekend staat als een xeno-oestrogeen (hierover meer onder het kopje ‘bpa en oestrogenen’). dit synthetische hormoon kan bijdragen aan een kwaal die vaak ‘hardnekkig buikvet’ wordt genoemd, en wordt daarnaast in verband gebracht met kanker en andere gezondheidsproblemen zoals stofwisselingsziekten, hart- en vaatziekten, diabetes, vruchtbaarheidsproblemen en miskramen.

ook is het bekend dat deze stof de hormoonhuishouding in de war brengt. bij mannen kan dit zelfs een vergroting van de prostaat en borstvorming teweeg brengen zo bleek uit onderzoeken bijvoorbeeld in 2008 (erickson).


bpa zou de ontwikkeling van de hersenen kunnen beïnvloeden en bij muizen zijn verhoogde angst, agressie en cognitieve gebreken waargenomen. de genetische veranderingen en effecten op het brein kunnen generaties lang aanhouden. dat stelt onderzoek van de universiteit van virginia school of medicine (rissman e. et al.). de genetische veranderingen waren het meest aanwezig in de eerste generatie van nakomelingen muizen die waren blootgesteld aan bpa in de baarmoeder, maar sommige genetische veranderingen zetten zich voort tot in de vierde generatie. leider van het onderzoek emilie rissman, phd, stelt dat het feit dat bpa de genetische opmaak van muizen kan veranderen, en dat deze veranderingen erfelijk zijn, een reden is om op zijn minst bezorgd te zijn om de effecten op de menselijke gezondheid.)