Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 23-02-2020 19:21:49
Auto & Vervoer

Lithium accu in caravan

Het gebruik van lithium accu's is niet gevaarlijker dan het gebruik van andere typen accu's. 

tijdens laden of ontladen loopt er stroom. wanneer dat proces niet goed verloopt of wanneer elektrische verbindingen niet in orde zijn, kan er brand ontstaan in de accu, laadapparatuur of bekabeling.

het verschil tussen een elektrische auto en een brandstof auto, is het feit dat uw brandstof auto vrijwel geheel in rust is wanneer de geparkeerd staat. terwijl de elektrische auto druk is met opladen met daarbij een klein risico op brand. wat nieuw is voor de brandweer, is de moeite die het kost om zo'n groot accupakket goed te blussen wanneer het beschadigd is. 

bij uw caravan zal een lood accu versus lithium accu geen verschil maken. u zet de caravanaccu aan de druppellader wanneer de caravan in de stalling staat, om de accu in conditie te houden. de risico's op brand in de accu of laadapparatuur is voor beide typen accu's vergelijkbaar. wilt u het risico op brand beperken, dan is een lithium accu zelfs de betere keuze. een lithium accu houd namelijk veel langer de stroom vast dan een loodaccu, wanneer de accu ontkoppeld is en niet gebruikt wordt. in geval van een lithium accu kunt u er voor kiezen om deze tot 80 a 90% op te laden voordat u de caravan in stalling zet en vervolgens de accu geheel te ontkoppelen. dit is voor een lithium accu niet schadelijk, voor een loodaccu op termijn wel.