Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ja
Jackflash27 - 09-03-2020 11:49:32
Geldzaken & Recht

Vraag legaten bij aangifte erfbelasting

@tijger1:


"maar de erfgenamen krijgen die legaten niet. die legaten verlagen de nalatenschap, waardoor de erfgenamen minder krijgen. 


er moet toch beslist wel ergens vermeld kunnen worden wie de legitimarissen zijn?"

de tekst over legaten in testament is volledig: "ik legateer om te worden uitgekeerd, binnen 6 maanden na het overlijden van de langstlevende van mij en mijn echtgenote, aan ieder van mijn kleinkinderen: het maximaal door hen uit mijn nalatenschap te verkrijgen van erfbelasting vrijgesteld bedrag volgens de ten tijde van mijn overlijden geldende wettelijke regeling, thans de successiewet 1956. het gelegateerde bedrag strekt uitsluitend in mindering op het erfdeel van mijn kind dat tevens de ouder is van het desbetreffende kleinkind ".

nu ik dit zo lees, lijkt het dat dit pas gaat spelen als mijn moeder er niet meer is. ik dacht altijd dat je die legaten (max vrijgestelde bedrag per kleinkind) zowel bij overlijden vader, als overlijden moeder kon opvoeren. maar daar zit ik wellicht mis???

"als het erfdeel van u en broer onder de vrijstelling blijft, zou ik er mijn hoofd niet over breken. zou moeder voor u en broer erfrecht moeten betalen ivm de hoogte van het erfdeel, dan gaan rekenen met die rente en haar leeftijd. als het goed is staat er een tabel in de toelichting om haar "schuld" te berekenen en als gevolg daarvan de verschuldigde erfbelasting. "

ik denk niet dat we onder de vrijstelling blijven. het vermogen betreft in totaal 475000 euro, waarvan de helft nu dus ''verdeeld'' moet worden (in de praktijk gaat dat dus naar mijn moeder) en waar erfbelasting over betaald moet worden. dat is dus 237000 euro, over 3 erfgenamen. ik kom dan nu op 11k erfbelasting totaal (maar dan geen rekening houdend met legaten). ik doe overigens online aangifte.

hopelijk verheldert dit het verhaal nog.