Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Gr
Grunn1 - 24-03-2020 11:50:09
Elektronica & TV

Wie gaat over ondertiteling persconferentie

Teletekst pagina 888 ondertiteld nieuws 


ondertiteling

npo ondertiteling tt888 zorgt voor ondertiteling van nederlandstalige televisieprogramma’s van publieke omroepen. het belangrijkste doel is het toegankelijk maken van programma’s voor dove en slechthorende kijkers.


oorspronkelijk werd deze ondertiteling alleen uitgezonden via teletekst. vandaar de naam tt888. tt888 titels zijn niet vast in beeld zoals vertalingstitels. de kijker zet ze zelf aan en uit.





voor wie?

uit recent onderzoek blijkt dat er ongeveer 4,5 miljoen teletekstondertiteling-gebruikers zijn. dat is veel meer dan de 1,5 miljoen nederlanders met gehoorproblemen. mensen zetten de ondertiteling bijvoorbeeld aan vanwege omgevingsgeluiden tijdens het televisiekijken. anderstaligen gebruiken de ondertiteling om de nederlandse taal te leren. 



hoe zet ik de ondertiteling aan?


de kijker kan ervoor kiezen deze ‘gesloten’ ondertiteling in- of uit te schakelen. dat kan als volgt:



op televisie op de publieke zenders via teletekstpagina 888. 
op npo start via het witte tekst-icoontje rechts boven in het beeld en kies ‘nederlands’. het icoontje wordt dan oranje en de ondertiteling is geactiveerd.

wat wordt er allemaal ondertiteld?
zo goed als het gehele nederlandstalige aanbod van de publieke omroepen wordt door tt888 van ondertiteling voorzien. het volledige overzicht staat op teletekstpagina's 201-209. op npo start zijn ondertitelde programma's voorzien van een teksticoon.