Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ev
eversteegt - 03-04-2020 13:29:44
Huishouden & Energie

Overgaan van gas naar elektrisch koken

Ons huis uit 1996 in almere stad (waar geen gas aanwezig en iedereen dus elektrisch kookt) is voorzien van een hoofdzekering van 40a (automaat, hoofdzekeringen met smeltveiligheid zijn volgens mij 35 ). 

wij hebben een 'simpele' vierkante plaat met 4 kookzones, van totaal 7360 watt (berekend op 32 ampere * 230v). 

een enkele hoofdzekering van 25a lijkt me dus wel aan de krappe kant, want daarmee kan je de kookplaat niet ten volle belasten. 

dus wat ik adviseer:
* hoofdzekering laten opwaarderen
* kookgroep van 2 x 16a. 

en ja, zelfs een hoofdzekering van 35 of 40a lijkt zo op het eerste gezicht wat krap als je een kookplaat volop aan hebt staan (want dan benut je al 32 a ). aan de andere kant, bij ons in huis gaat dit dus al 10 jaar prima, terwijl er ook wel eens een wasmachine of droger draait. 

het punt is namelijk dat je een kookplaat zelden voor hele lange tijd volop aan hebt staan. als je tegelijk 4 zones gebruikt waarvan je op 1 of 2 zones ook nog de booster aan hebt voor het aan de kook brengen van water, ja, dan ga piek je wel even flink. maar als je pannen eenmaal op temperatuur zijn en je vlees staat lekker gaar te bakken of sudderen, dan gebruik je totaal niet meer an ongeveer 1000 watt ofzo.