Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-12-2005 12:52:54
Voeding & Gezondheid

Pijnlijke spieren en gewrichten

hoi elsbeth,


op welke manier is de diagnose fibromyalgie gesteld? de typerende triggerpoints of o.b.v. bloedonderzoek en symptomen?


zomers geniet je wat meer van de warmte en moet je niet zoals bij kou de spieren aanspannen op op temperatuur te blijven. bij fm is de aanspanning van de spieren niet zo'n probleem, echter wel de broodnodige ontspanning die daar op moet volgen.


kijk eens naar jezelf en bepaal eens subjectief wat je totale belastbaarheid is (lichamelijk, geestelijk en sociaal gezien). als je belastbaarheid telkens bijna de bodem raakt, heb je niet bij te zetten (geen reserves). dus welke prikkel aan belasting je ook binnenkrijgt, geeft een overbelasting. de pijn en klachten die je ervaart zijn aanwezig, maar meestal niet het gevolg van kapot weefsel. het weefsel is wel erg gevoelig geworden.


sommige theorieën zeggen dat er binnen in de hersenen een signaaltje wordt aangezet die vervolgens de pijngewaarwording veroorzaakt. weefsels (spieren en gewrichten) worden niet als de veroorzakers van de pijn gezien, want het signaaltje bereikt je ruggenmerg immers niet, die weer in contact staan met de pijnlijke weefsels.


positief is het dat je weinig last heb in de zomermaanden. dat geeft w.b. de prognose gezien goede vooruitzichten.


mijn paardenmiddel-advies: geef jezelf minstens een (-twee) jaar om actief (!) te herstellen. bijvoorbeeld een individueel oefenschema, die 2-wekelijks lichte verzwaringen heeft (tijdsgebonden verzwaringen). opgesteld door een psychosomatische werkende fysiotherapeut.


heeeeeeel veel sterkte toegewenst!


groetjes van peetie