Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Re
ReesjeH - 05-05-2020 12:18:23
Geldzaken & Recht

Kavel blijkt na kopen andere bestemming te hebben. welke rechten hebben wij?

wellicht dat mijn antwoord niet volledig is, maar hopelijk een duw in de goede richting. 


 


dwaling houdt een onjuiste voorstelling van zaken in. zaak houdt een essentiële eigenschap of omstandigheid in; iets wat bepalend is of jij iets wel of niet zou kopen.


 


allereerst geldt over het algemeen dat de mededelingsplicht prevaleert boven de onderzoeksplicht; als een verkoper jou iets verteld mag je er, over het algemeen, vanuit gaan dat dit juist is (mits dit natuurlijk niet overduidelijk niet zo is) en dan hoef je dit niet te onderzoeken.


de bekendste arresten hiervoor zijn baris/riezenkamp en booy/wisman, waaronder dit door de hoge raad is bepaald. 


 


 


dwaling staat opgenomen in art. 6: 228 bw. 


je zou dit kunnen scharen onder ofwel 'ongeoorloofd zwijgen van de wederpartij'de wederpartij heeft informatie, die belangrijk is voor de beslissing om de overeenkomst wel of niet te sluiten, maar verzwijgt deze informatie. er wordt dan gezwegen waar deze partij had moeten spreken. een voorbeeld is als iemand duidelijk een tafel koopt om zware spullen op te zetten, dit aangeeft, en jij verzwijgt dat de tafel dit gewicht niet kan dragen. 


 


ofwel 'onjuiste inlichting van de wederpartij'zonder deze inlichting was de overeenkomst niet gesloten. 


 


veel verder kan ik jullie niet helpen, maar dit is wat ik als eerstejaars rechtenstudent tot nu toe geleerd heb en hopelijk kun je er wat mee, al is het maar dat je weet in welke richting je ongeveer (zou kunnen) zoeken.