Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

th
thieu - 29-05-2020 11:40:33
Huishouden & Energie

Is het waar dat horizontaal geplaatste zonnepanelen minder last hebben van vuil?

Ik begrijp dat u doelt op een horizontale (of vertikale) orëntatie van de panelen op een gewoon hellend dak.
het verhaal op die site klinkt logisch. op de onderste rand blijft het meeste vuil liggen, en die rand is bij horizontale plaatsing het langste.
het zal ook b.v. afhangen van de breedte van de (aluminium) rand om de panelen. hoe dikker/ grover die rand, hoe meer vuil er achter blijft. en ook, bij een steiler dak zal er eveneens minder vuil op blijven staan.
maar uiteindelijk zal het aantal panelen wat geplaatst kan worden belangrijker zijn denk ik. een aantal panelen méér door horizontale plaatsing levert dan toch meer op.
ik krijg (binnenkort) panelen waarbij een zo groot mogelijk oppervlak aan panelen berekend is. daarbij is het grootste deel vertikaal geplaatst en één rij panelen horizontaal, gewoon omdat dat de meeste opbrengst heeft.