Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

js
jsn - 29-05-2020 12:38:52
Computers & Telefonie

Waar kan ik terecht voor fysiek herstel externe harde schijf?

Als het om een mechanische harddisk gaat (want een ssd maakt geen geluid), vind ik 1500 a 2000 nog wel goedkoop klinken als je daarmee een werkende disk terug krijgt. 
maar zijn dit niet de eerste onderzoekskosten naar de aanwezige defecten? hoewel deze kosten dan vaak wel wat lager zijn..
 
dit soort herstel gebeurt in cleanrooms door specialisten (of in een steriele kast met soortgelijke condities; denk aan laminar-flow met stoffilters e.d.).
defecten kunnen zeer uiteenlopen van oxidatie op de contacten, stekkers tot electronica of voeding, schade op de platen, koppen die naast de platen liggen tot aan totale destructie door brand of water.
meestal analyseren ze eerst het probleem en wordt een prijsopgaaf gegeven voordat het daadwerkelijke herstel uitgevoerd wordt.
 
echter, elke fase in het herstel zal geld kosten doordat er veel uren en specialisme in gaat zitten met gespecialiseerde hardware en tools. 
ook zullen zij nooit destructieve acties uitvoeren op de betreffende disk, data wordt altijd overgezet op een gezonde of nieuwe disk.
het is dus niet een klusje dat een willekeurige iter voor je kan uitvoeren (er zullen vast wel mensen zijn die zeggen dat ze het kunnen, maar kans is erg klein dat het ze daadwerkelijk lukt als ze hier niet voldoende specialistische kennis over beschikken, met als mogelijk resultaat dat de schijf vervolgens compleet vernietigd is. russische roulette is het dus eigenlijk).
 
bij mijn laatste recovery heb ik firmware chips (waar o.a. calibratiegegevens in staan) over moeten solderen op een identiek model donor harddisk om hem weer aan de gang te krijgen. uiteindelijk ben ik hier meerdere weken mee bezig geweest omdat de data zich vervolgens niet snel liet lezen (bytes per seconde met pauzes van enkele minuten tussendoor, ipv de gebruikelijke 50 tot 150 megabytes per seconde). 
andere recoveries die ik heb uitgevoerd hebben verschillende uitkomsten gehad; soms was het een relatief makkelijk probleem zoals een beschadigd bestandssysteem, een andere keer was het een kortsluiting op de print (geen exacte donor meer te vinden, dus onherstelbaar) en weer een andere keer schuurde de kop over de plaat (en was daardoor compleet onherstelbaar gemaakt, althans, voor mij onherstelbaar).
overigens, ik ben geen recovery specialist maar heb wel het eea meegemaakt, uitgevoerd en uitgeprobeerd in de laatste +/- 30 jaar.
verder gebeurde het maar zelden dat een stukje software hielp bij complexe/hardwarematige problemen.
 
 
kortom, zie het niet als een frauduleuze sleutelmaker, maar meer als een neurochirurg die een onbekende schade in de hersenen zo goed mogelijk moet zien proberen te herstellen. hij weet niet hoeveel tijd hij nodig heeft en kan ook niet garanderen dat alles 100% terugkomt.
een harddisk is een zeer gevoelig stukje techniek, met heel erg veel data op een heel erg klein oppervlak (wat ook nog eens non-lineair opgeslagen is op de fysieke schijf). 
het is dus echt wel heel veel delicater dan een sleutel en een slot en zal zeer zeker niet eventjes in 'een uurtje' geregeld zijn.
 
ik kan mij heel goed voorstellen dat dit voor een particulier veel te veel geld gaat kosten.
maar misschien heb je geluk en is het een relatief eenvoudig mechanisch probleem, dan is het hopen dat je iemand kan vinden die dit goedkoop kan fixen. 
helaas kan ik je daar niet bij helpen.
 
 
sterkte en succes.