Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ti
tilpend - 12-06-2020 07:50:57
Geldzaken & Recht

Traplift besteld door pa, maar sterft voordat hij geplaatst is.

Allereerst gecondoleerd met het overlijden van uw vader en heel veel sterkte.
wat betreft uw vraag: uw vader is een betalingsverplichting aangegaan en die zullen de erfgenamen (uw broer en u) moeten nakomen. dat het bedrijf niet het volledige bedrag in rekening brengt is zelfs coulant te noemen (hoewel u dat op dit moment misschien anders ziet).
 
let goed op want er zijn 3 mogelijkheden met betrekking tot de erfenis:
1) als u de erfenis "zuiver" aanvaardt, hebben u en de andere erfgenamen recht op alle bezitten maar zijn ook aansprakelijk voor alle schulden in de nalatenschap. zuiver aanvaarden gaat automatisch op het moment dat u, na het overlijden van uw vader, bezittingen van uw vader toeëigent of openstaande rekeningen betaald. als u twijfels heeft of u de erfenis wel wilt aanvaarden, moet u heel voorzichtig handelen. ook het meenemen van een fotolijst of andere klein ding kan al inhouden dat u de erfenis aanvaardt heeft inclusief alle aansprakelijkheden.
 
2) u kunt de erfenis verwerpen -> in dat geval heeft u nergens recht op, geen enkele bezitting maar u bent ook niet aansprakelijk voor de schulden. na verwerping zijn de volgende erfgenamen eventuele (meerderjarige) kleinkinderen. ook zij zullen de erfenis dan moeten verwerpen waarna de volgende lijn in beeld komt, dit gaat uiteindelijk tot de 6e graad (achter-neven/nichten, etc). bij deze optie mag u dus helemaal niets meenemen, ook al is het voor u van emotionele waarde.
 
3) u kunt de erfenis "beneficiair aanvaarden" -> in dat geval erft u alleen de bezittingen nadat alle schulden zijn voldaan. dit is een langdurig proces maar wel de beste keuze als er (grote) schulden zijn en u het vermoeden heeft dat de schulden groter zijn dan de bezittingen en u graag toch bepaalde dingen zoals foto-albums of andere persoonlijke spullen zonder geldelijke waarde wilt hebben. let op: u kunt pas beschikken over de bezittingen nadat alle schulden zijn voldaan. 

er is op internet veel informatie te vinden maar ik adviseer u om, indien u neigt naar optie 2 of 3, contact op te nemen met een notaris.