Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marita5
marita5 - 06-07-2020 13:04:04
Vrije tijd & Tuin

Hoe kan het dat in mijn hangplanten rupsen zitten

Hallo 1949marianne , 


hoe herken je de aanwezigheid van de kleine wintervlinder?


in april – mei vreten kleine groene rupsjes gaten in bladeren en bloemen van bomen en struiken. ze kunnen die zelfs zo goed als kaal eten. vooral op fruitbomen voelen de insecten zich volop thuis.


hebben ze zo goed als geen eten meer dan laten de ongeveer 2,5 cm groene rupsjes zich aan spinseldraden uit bomen en struiken zakken. ze zetten dan hun vreettocht verder op hagen en planten die lager staan.


van oktober tot december zie je de volwassen insecten. de vrouwtjes kruipen tegen de stam en takken omhoog. vliegen kunnen ze niet. mannetjes kunnen dat wel en zien eruit als kleine bruine motjes met dwarsstrepen over de vleugels.


zowat alle fruitbomen, maar ook sierkers, haagbeuk en liguster, esdoorn en hazelaar worden als gastplant gebruikt door de kleine wintervlinder.


wanneer zijn je planten het meest vatbaar voor de kleine wintervlinder?


vooral in het vroege voorjaar, april – mei, als de plant nog niet veel bladeren heeft, kunnen de larven grote schade aanrichten. ze kunnen ze zelfs volledig kaal eten.


van oktober tot december is een tweede gevaarlijke periode, maar deze brengt minder schade teweeg. mannetjes en vrouwtjesvlinders zoeken elkaar dan op. de mannetjes kunnen vliegen. de vrouwtjes klimmen tegen de stam en takken omhoog en leggen er eitjes waaruit in het voorjaar een nieuwe generatie rupsjes groeit.


hoe voorkom je de aanwezigheid van de kleine wintervlinder?


bind in oktober lijmbanden rond de stammen en voorkom dat vrouwtjes tot in de takken klimmen om er eitjes te leggen. vang de mannetjes met een feromoonval; een mini-tentje of vaatje met daarin geurstof van de vrouwtjes.


hang in de tuin een of enkele nestkasten voor mezen. eén mezenpaar voedert namelijk 9000 insecten, waaronder heel wat rupsjes, aan één nest jongen en dat in slechts 16 tot 23 dagen.


hoe kan je deze plaag bestrijden?



een fikse regenbui spoelt veel rupsen naar beneden. zelf kan je ze te lijf gaan met een sterke waterstraal. doe dat liefst als de rupsen nog erg klein zijn.
drastisch ingrijpen is zelden nodig, maar kan met een contactinsecticide, zelfs een op basis van plantaardige producten.
tuinaannemers met fytolicentie kunnen de spanrupsen bestrijden met een bacteriepreparaat, op en top biologisch, maar die is niet in te koop voor particuliere tuineigenaars.  

bron: groenvanbijons.be