Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Redacteur
Redacteur - 22-07-2020 16:33:38
Auto & Vervoer

Go sharing scooting vraagt om id foto verificatie. mag dat?

Hoi verbeekr,

natuurlijk wil een bedrijf weten aan wie zij verhuren, maar je moet zeker niet klakkeloos een kopie van je identificatiebewijs overhandigen. slechts enkele organisaties mogen wettelijk gezien daadwerkelijk een volledige kopie van je identiteitsbewijs maken. het gaat om banken, notarissen, de overheid, casino's en zorgverleners, zoals de apotheek, de huisarts en de zorgverzekeraar.

verhuurders van fietsen, auto's, telefoonproviders, hotels en sportscholen vragen weleens om een kopie, maar aan hen ben je nooit verplicht om die te geven. uiteraard mogen ze wel je identiteit verifiëren door je paspoort of id-kaart te controleren. een volledige kopie maken is hiervoor niet noodzakelijk en zelfs in strijd met de wet.

we raden je aan https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/voorkom-fraude-zo-ga-je-om-met-een-kopie-van-je-id-bewijs" target="_blank">dit artikel van kassa te lezen waarin we uitleggen hoe je moet omgaan met het overhandigen van id-kopieën en hoe en welke gegevens je kunt en moet afschermen.

met vriendelijke groet,
danny