Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hutch
hutch - 06-08-2020 12:33:43
Winkels & Webshops

Beschuldiging

Juridisch gezien heeft die winkel geen poot om op te staan.

alleen als een medewerker zelf gezien heeft dat u iets gestolen heeft (dus na de kassa, voor die tijd heeft u nog de kans om te betalen) mag hij/zij u aanhouden, dus beletten om verder te lopen (u van uw vrijheid te beroven). niet, zoals velen denken: staandehouden; dat mag alleen een opsporingsambtenaar doen.

daarna dient onverwijld de politie gewaarschuwd te worden. hij/zij mag u wel apart (mee)nemen naar een kamertje in die winkel.
ook mag die winkelmedewerker u absoluut niet (!) fouilleren of zelf gaan onderzoeken aan uw lichaam/kleding/tassen e.d.
dit laatste mag alleen door een politieagent(e) gedaan worden nadat u door die politieagent(e) bent aangehouden als verdacht van een winkeldiefstal.

vaak begrijp ik wel dat men beter even kan meewerken aan een 'onderzoek' door winkelpersoneel, maar uiteraard wel op vrijwillige basis. dat is dus niet verplicht. dit om tijd te besparen voor uzelf.

ook beveiligingsmedewerkers mogen niet meer dan hierboven uitgelegd. m.a.w. die beveiligingsmedewerkers hebben niet meer bevoegdheden dan u, ik en iedereen op deze planeet.