Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

pe
pebk - 07-09-2020 17:17:41
Voeding & Gezondheid

Getild door de apotheek? of wie is er verantwoordelijk?

Volgens mij is de apotheek niet verwijtbaar, maar ik ben blij dat 'mijn' arts meer meedenkt. in principe wordt gekeken door de apotheker naar de werkzame stof en de te gebruiken hoeveelheden. deze combinatie, tesamen met de preferentie van de zorgverzekeraar zorgt voor de uitlevering van een bepaald middel.een arts kan ook eisen dat een bepaald merk uitgeleverd wordt. in praktijk blijkt de ene pil met werkzame stof de ander niet. ook kunnen er verschillende vulmiddelen gebruikt worden waar bepaalde lichamelijke reacties op kunnen zijn.

mijn partner krijgt een medicijn dat de apotheker zelf kan maken, maar niet mag omdat de rechten opgekocht zijn door een bepaalde pharmaceut. (het mag wel, maar dan zou elke vestiging het voor zichzelf moeten doen, dus gebeurt het niet) uit 'coulance' mag de 5 ug versie wel door andere leveranciers gemaakt worden, maar alles wat meer bevat niet. deze pillen zijn vele malen (tientallen!) goedkoper dan die van de pharmaceut met de rechten. de arts speelt er op in door het voorschrijven van 4x vijf microgram voor te schrijven.

dit is echter wel op initiatief van mijn partner gebeurd (na het vinden van artikelen op diverse fora). het is het gevolg van de in mijn ogen schimmige spelletjes tussen pharmaceuten met patenten en octrooien en verzekeraars, allemaal met winstdoeleinden.

vervelend dat het eigen risico op is. maar i