Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Em
Emmap - 13-09-2020 17:09:16
Geldzaken & Recht

Geluidsdempende ondervloer wettelijk verplicht?

ik gebruik nu mijn telefoon voor het opnemen van de geluiden. het valt me op dat dit niet altijd goed werkt. ik neem aan dat je speciaal apparatuur nodig hebt om de hoeveelheid db boven de norm te kunnen meten?

heeft iemand misschien tips hoe ik dit het beste kan aanpakken?

een héél laat antwoord, maar misschien helpt dit je verder (of iemand die een antwoord zoekt op een vergelijkbare vraag):
1.
zelf meten kan met een eenvoudige microfoon, bv. een all-round usb microfoon van trust (ca. 20-25 euro, de specificaties zijn absoluut goed genoeg voor eigen metingen) en een laptop met gratis software (spectrum lab).
met deze combi kom je al veel te weten, hou in elk geval zelf een logboekje bij: wat hoor je en van hoe laat tot hoe laat.

ga niet zelf aan de gang met een 'decibelmeter' op je mobiele telefoon, die kunnen tot 40 db naar boven of naar beneden afwijken, bovendien weet je als leek niet hoe je de meting moet interpreteren.

2.
ben je ook bij je gemeente geweest (afd. milieu, een van de geluidambtenaren)?
nb. veel m.n. 'kleinere' gemeenten hebben geen eigen afd. milieu meer. zij geven de info dan als het goed is door aan het regionale samenwerkingsverband voor milieuzaken, de regionale omgevingsdienst. die zouden moeten weten wat hier van toepassing is, en of er vanwege het soort geluid (muziek en div. andere categoriën) nog een correctie van toepassing is, of dat er vanwege de tijd (dag, avond of nacht) nog een strengere limiet geldt.
als er voor deze situatie geen wet, norm o.i.d. van toepassing is, wil dat nog niet zeggen dat alles zo maar mag - en het lijkt me dat er in elk geval in jullie woning ook eens met een goede professionele geluidmeter gemeten moet worden, want 'meten is weten'. het liefst een meting van enkele weken, die dan naast je logboekje gelegd wordt, en beoordeeld wordt door een geluidambtenaar.

veel succes!