Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ju
JustT - 14-09-2020 11:33:02
Geldzaken & Recht

Erfrechtplanner

voor 'erfrechtplanning' bestaan in nederland geen algemene wettelijke regels. het beroep is niet gereglementeerd, de beroepsnaam is niet beschermd. iedereen mag zich dus erfrechtplanner noemen (ook wel nalatenschapsplanner of estate planner), iedereen mag deze diensten aanbieden en is vrij de hoogte van het honorarium vast te stellen.


 


als de adviseur een hoofdberoep uitoefent waarvoor wettelijke regels en/of beroepsregels gelden, zoals een advocaat, notaris of accountant, kunt u zich op deze regels beroepen. of als de adviseur is aangesloten bij een beroepsvereniging met gedragscode en klachtenregeling. verder is de europese dienstenrichtlijn van toepassing als de dienst wordt aangeboden door een niet-notaris.


 


als een veel hogere prijs is gefactureerd dan afgesproken en u kunt de prijsafspraak bewijzen, kunt u daar iets mee doen. als er iemand met u mee was toen over het honorarium werd gesproken en de adviseur was alleen, heeft u ‘bewijsvoordeel’.


 


het komt voor dat adviseurs zich als deskundige presenteren maar dat feitelijk niet zijn. men noemt zich bijvoorbeeld 'register estate planner (rep)', wat serieus klinkt, zoals register-accountant, maar wat inhoudelijk niet veel voorstelt. als uw adviseur een titel op het visitekaartje heeft staan, controleer dan de organisatie waarbij hij is aangesloten en of deze organisatie opleidingseisen stelt. zo niet, kunt u het proberen bij consuwijzer vanwege oneerlijke concurrentie, of misleiding van consumenten.


 


als u een (levens-)testament heeft gemaakt met de adviseur, kijk dan na of de adviseur daar een rol heeft gekregen, b.v. als gevolmachtigde, executeur of afwikkelingsbewindvoerder. want dan kan uw adviseur of zijn kantoor ook daar (te veel) geld voor vragen. het is de vraag of deze afspraken geldig zijn, je mag namelijk geen afspraken maken over wat je in je testament gaat zetten. de testamenten kunt u veranderen.

misschien helpen deze punten als 'ingang' om verder over de factuur te praten. we hebben dit uitgezocht na slechte ervaringen met een estate planner die zich erfrechtspecialist noemde en geen enkele opleiding of cursus in erfrecht bleek te hebben.