Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 24-09-2020 21:57:35
Huishouden & Energie

Het gasverbruik van een waakvlam van een dru gashaard van 1 jaar oud is bijna 300 m3 p jaar.

Allereerst: een kachel met waakvlam kopen is een keuze. er zijn ook modellen met automatische ontsteking op de markt, maar ik vermoed dat die duurder zijn in aanschaf.

ten tweede: ik begrijp dat het voor een oude dame niet prettig is om in het stook seizoen elke dag de waakvlam uit en weer aan te zetten. maar in het voorjaar zodra het stook seizoen voorbij is uitzetten en in het najaar weer aanzetten, lijkt mij toch wel haalbaar. is het niet door de dame zelf, dan wel door iemand uit haar omgeving.

ten derde: de warmte die de waakvlam tijdens het stook seizoen produceert, is nuttige warmte. het gas wat de waakvlam nodig heeft om te branden, wordt omgezet in warmte die (grotendeels) in huis terecht komt.

resumerend: wanneer de waakvlam het hele jaar aan staat, is slechts ongeveer de helft van de 300m3 voor de waakvlam benodigde gas 'onnodig' verbrand.
wanneer daarbij ook nog de waakvlam wordt uitgezet van pakweg mei tot half september, blijft over dat slechts zo'n 50m3 gas onnodig wordt verbrand. door de waakvlam tijdens het stook seizoen gewoon te laten branden, is de energierekening zo'n 3 tot 4 euro hoger dan wanneer de waakvlam iedere keer na gebruik van de kachel weer uitgezet wordt.