Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

th
thieu - 12-10-2020 14:57:32
Huishouden & Energie

Slimme meter

Op dit moment bestaat de salderingsregeling nog. dat wil feitelijk zeggen dat je voor de teruggeleverde stroom hetzelfde terugkrijgt als je betaalt.
per 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd, en dat duurt tot 2031.
wat je van de energiemaatschappij terugkrijgt voor de teruggeleverde stroom wordt dan in stappen elk jaar minder. het zal echter nooit nul worden. ze zijn wettelijk verplicht je een 'redelijke' vergoeding te geven voor de teruggeleverde stroom. uiteindelijk (in 2031) krijg je waarschijnlijk nog 6 a 7 cent per kwu terug.

de slimme meter registreert precies wat je verbruikt en wat je teruglevert. daarom kunnen ze ook dat verschil maken in het tarief (verbruik of teruglevering)

de oude draaistroommeter kan dat niet. die draait gewoon terug. een voor de toekomst veel voordeligere oplossing.
ik zou deze dan ook zo lang mogelijk aanhouden. maar, zoals mahadma al zei, op het moment dat de keuringsdatum op je oude meter verloopt ben je verplicht een nieuwe meter te accepteren. en ik las in onderstaande link dat je vanaf 2021 verplicht bent een nieuwe meter te accepteren, maar dat hoeft nog steeds geen 'slimme' te zijn.

een nieuwe meter kan dus óók een 'domme' meter zijn. wél een 'digitale' die beide stromen kan registreren, maar die niet vanaf afstand uitgelezen (ect.) kan worden.
ik heb zelf heel recent panelen gekregen en mij werd netjes gewezen op deze mogelijkheid.

<edit>
januitgroningen postte een link waar dat ook allemaal in staat.
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/10/08/wetsvoorstel-afbouw-salderingsregeling-naar-de-kamer