Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ju
JustT - 23-11-2020 09:44:38
Computers & Telefonie

Spam phishing

phishing emails die door een goed spam filter komen, op een goed beveiligde computer zijn het gevaarlijkst. daar wordt sneller op geklikt. goed dat u de fraudedesk hebt ingelicht! als u phishing mails herkent en het om grotere bedragen gaat, misschien ook aangifte doen bij de politie. email-header openklappen en als pdf printen of een screenshot maken.


stelt u zich deze alledaagse situatie voor, zoonlief tegen vader: "nou pa, je tablet heb ik helemaal beveiligd. je hebt nu een nieuwe mailbox bij google, die hebben de beste spam-filter en ik heb een goede beveiligingsapp geïnstalleerd met de laatste update. dat kost wel wat geld, maar zo zit je goed."


deze vader, goed bij de pinken, veel levenservaring, klikt op een phishing mail die bedriegelijk echt van ing of bol.com lijkt te komen. is dat nu alleen maar stom van deze persoon? het lijkt nodig daarover te discussiëren en daarbij meerdere gezichtspunten ruimte te geven.

bedrijven als google hebben een dubbele pet op. ze moeten hun klanten met gmail-inboxen te vriend houden, dat zijn data-leveranciers. veel geld wordt verdiend met het monetariseren van deze data t.b.v. reclame en marketing, hoewel teruglopend. https://nos.nl/artikel/2184948-google-s-verdienmodel-is-eigenlijk-best-kwetsbaar.html" target="_blank">nieuwbericht uit 2017, nos google`s verdienmodel is eigenlijk best kwetsbaar | https://www.emerce.nl/nieuws/youtube-cloud-uitschieters-google-jaarcijfers" target="_blank">artikel 2020 emerce - youtube, cloud uitschieters google jaarcijfers



google, amazon, facebook, twitter, tiktok & co bieden aan bedrijven uitgebreide mogelijkheden om potentiële klanten digitaal te benaderen, met data uit verschillende bronnen, bij google bijvoorbeeld van gmail en google maps tot google analytics en recaptcha. https://www.toolbox.com/marketing/marketing-analytics/news/do-more-with-data-google-launches-new-capabilities-for-analytics/" target="_blank">marketing analytics | do more with data - google launches new capabilities for analytics  |  https://marketingplatform.google.com/intl/nl/about/" target="_blank">marketingplatform van google - maak kennis met google marketing platform, een gecombineerd advertentie- en analyseplatform voor slimmere marketingactiviteiten en betere resultaten.

door covid 19 worden marketingtechnieken aangepast, cross-platform marketing, waaronder email-marketing, wordt in het voetlicht geplaatst. bij een aankomend marketing evenement als 'black friday' kan er daarom opeens meer spam door de filter komen. "brands now capture data from more customer interactions than ever, from apps, websites, and connected devices" schrijft google. https://www.thinkwithgoogle.com/marketing-strategies/data-and-measurement/data-analytical-capabilities/" target="_blank">think with google - marketing strategies. new research: marketing leaders say cross-platform analytics are key to long-term success  |  https://www.thinkwithgoogle.com/consumer-insights/consumer-trends/black-friday-cyber-monday-shopping-searches/" target="_blank">think with google - consumer insights and trends - what shoppers are searching for going into black friday and cyber monday

bedrijven kunnen bij google tegen betaling 'door de spam-filter' komen, data verzamelen en gebruik maken van door google ontwikkelde high-tech marketing technieken. https://services.google.com/fh/files/misc/meeting-the-data-challenge-with-google-marketing-platform-and-google-cloud.pdf" target="_blank">services van google - brochure (pdf): meeting the data challenge. how to drive growth with google marketing platform + google cloud . een bedrijf dat zaken wil doen met google moet vooraf verklaren dat het niet tegen wetten en regels zal handelen, maar google controleert dat vermoedelijk niet vooraf. nogmaals, dit is een voorbeeld met google, maar geldt in meer of mindere mate voor de hele branche.

opnieuw instellen van een spam-filter is een maatregel op individueel niveau waarmee een gebruiker voortdurend achter de feiten aanrent. het heeft geen invloed op de structurele verhoudingen tussen een bedrijf als google en een consument als @heremietkreeft, een verhouding die vanuit een bepaald perspectief 'scheef' kan worden genoemd. een vereniging als de @vara, het programma @kassa, consumentenorganisaties en volksvertegenwoordigers zijn beter uitgerust te helpen dit probleem structureel op te lossen. en daarmee de problemen van mensen die op goed beveiligde computers, tablets en smartphones, op uitstekend gecamoufleerde phishing en spoofing links klikken in hun met een goede spam filter beveiligde mailbox, waardoor het voor mensen met criminele bedoelingen mogelijk wordt een bankrekening leeg te roven.