Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ju
JustT - 30-11-2020 21:58:13
Geldzaken & Recht

Erfenis en email rechtsgeldigheid

Om te beginnen veel sterkte met verwerken van het verlies.

als er een testament is gemaakt, en uw vader niet wilde dat de dochter van uw broer iets uit de nalatenschap krijgt, hebben de erfgenamen dat te accepteren. als er geen testament is, gelden de regels van het wettelijk erfrecht. als het klopt dat u en uw broer enig erfgenaam zijn, mag de nalatenschap alleen tussen u en uw broer worden verdeeld, inderdaad 50/50. de schulden worden betaald vanuit de nalatenschap en als er niet voldoende geld is om alle schulden te voldoen, moeten uw broer en u, als u beide de erfenis hebt aanvaard, de schulden uit eigen zak betalen, ook 50/50.

als uw vader niemand heeft aangewezen om de erfenis af te handelen (executeur), kunnen alle beslissingen over de erfenis alleen samen door u en uw broer worden genomen. betaling van de schulden, verdeling of verkoop van spullen, uw broer mag nergens alleen over  beslissen. dat is niet rechtsgeldig.
als u wilt dat de dochter van uw broer iets van u krijgt, kunt u haar dat direct schenken. daarover heeft uw broer niets te zeggen.

vraag deskundig advies. een notaris met een erfrecht-praktijk, of een notarieel jurist of advocaat die is gespecialiseerd in erfrecht. u kunt een paar kantoren (in de buurt) bellen en het uurtarief voor een adviesgesprek vragen. er zijn genoeg notarissen buiten de grote steden die tarieven vragen tussen de € 180 - 220. dat lijkt misschien veel, maar dan heeft u zekerheid en u hebt een steun in de rug. geschat is een notaris binnen een uur klaar.

over het algemeen is een overeenkomst per email rechtsgeldig, net zoals een mondelinge overeenkomst.