Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 26-12-2020 09:20:48
Geldzaken & Recht

Mag je tijdelijk op een bootje wonen en is dat legaal?

Of en wat er precies te claimen valt, hangt nogal af van wat er in het koopcontract en alle nadere communicatie is vastgelegd. 

stel dat 30 november echt als opleverdatum was vastgelegd (en niet 'onder voorbehoud'), dan is bij het niet nakomen van die datum nog niet direct schade te verhalen.
allereerst moet de benadeelde dan de wederpartij in gebreke stellen, met daarbij een 'redelijke termijn' om alsnog hetgeen wat overeengekomen is te leveren. bij die ingebrekestelling kun je dan aangeven dat wanneer de voorgestelde 'redelijke termijn' niet gehaald wordt, je aanspraak zult maken op schadevergoeding en/of een eventueel contractueel vastgelegde boeteclausule.

wanneer je hierin niet de juiste route bewandeld, wordt het lastiger om achteraf nog de schade en extra kosten te claimen.

maar ts is geen partij. 

om op de oorspronkelijke vraag terug te komen: nee, je mag in de meeste gevallen niet op een bootje wonen. dat mag alleen op een werkschip wat voor bedrijfsdoeleinden gebruikt wordt (denk aan binnenvaartschip waar de schipper + gezin op wonen) en op boten die zijn aangemeerd aan een ligplaats voor woonboten/schepen. die specifieke ligplaatsen hebben immers een eigen gemeentelijk adres waar de bewoners zich kunnen inschrijven. 

in de meeste jachthavens is bewoning niet toegestaan. en al zeker niet voor de reguliere ligplaatsen. wel is het vaak toegestaan om op het bootje 'recreatief' te overnachten, wanneer het bootje in de jachthaven ligt. wanneer het bootje slechts enkele nachten als 'opvang' gebruikt wordt, zal het daarom de jachthaven niet zo opvallen dat er op de boot 'gewoond' wordt. maar wanneer men er wekenlang bivakkeert, zal de jachthaven dit wel gaan opvallen. en dan is het afhankelijk van de jachthaven hoe ze hier mee om gaan.