Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ro
ronny530 - 03-01-2021 08:21:14
Geldzaken & Recht

Wij zijn scheefhuurders. mag mijn huur onbeperkt omhoog? en stel wij zakken fors in inkomen, hebben we dan recht op toeslag omdat de huur nu al boven de 800 euro ligt?

De huursom van een sociale huurwoning mag jaarlijks met een bepaald percentage stijgen en geldt voor iedereen die een woning huurt. scheefwoners betalen bovenop dat percentage zeg voor het gemak maar scheefwonersbelasting die door de overheid wordt vastgesteld. voor 2020 was dat 1,5% meer dan de maximale huurverhoging voor huurders met een laag inkomen. verschil in huursom tussen twee soortgelijke woningen komt vaker voor omdat de huur pas geharmoniseerd mag worden als een bewoner besluit te verhuizen d.w.z. als de buren er al jarenlang wonen enkel de jaarlijkse huurverhogingen betalen over de destijds afgesproken huursom gaan de buren verhuizen dan wordt de huur geharmoniseerd aan het huidige prijspeil en gaan de nieuwe huurders net zoveel of nog iets meer huur betalen dan u nu doet. daarbij is het zo dat de totale huursom uit de kale huur en de service kosten bestaat en dus nog net binnen de sociale huurgrens valt. of u als uw inkomen dusdanig daalt ook recht op huurtoeslag heeft hangt van de rekenhuur af die u bij het huren van de woning heeft afgesproken en kunt u in onderstaande link lezen.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning-zoeken/vraag-en-antwoord/wat-is-het-verschil-tussen-een-sociale-huurwoning-en-een-huurwoning-in-de-vrije-sector" target="_blank">https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning-zoeken/vraag-en-antwoord/wat-is-het-verschil-tussen-een-sociale-huurwoning-en-een-huurwoning-in-de-vrije-sector