Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ro
Rob Koch - 11-01-2021 12:09:04
Computers & Telefonie

Hoe kom ik van die fishing-ellende af?

Beste jos,
naar aanleiding van je bericht wil ik je complimenteren. waarom? omdat je één van de belangrijkste afweermiddelen tegen phishing inzet: je bent bewust van dit gevaar! en dat is een hele belangrijke stap om te voorkomen dat je er slachtoffer van wordt.
phishing is echt een groot risico waaraan iedereen tegenwoordig 24 uur per dag blootstaat. niet alleen op het werk, maar ook thuis op de bank met een laptop, tablet of smartphone. je kunt niet 100% voorkomen dat je phishing e-mails ontvangt. 

ik verzorg beroepsmatig veel presentaties over de gevaren van het internet. phishing is hierbij een belangrijk onderwerp. phishing is een techniek die veel door cybercriminelen wordt gebruikt. phishing is een vorm van "social engineering" waarbij de criminelen misbruik maken van gewone menselijke eigenschappen als angst, nieuwsgierigheid, onzekerheid, naïviteit, onwetendheid. als voorbeeld: iemand ontvangt een mailtje dat er een pakketje voor hem/haar klaarligt. die persoon verwacht helemaal geen pakketje, maar klikt toch even op dat linkje om "meer details" te kunnen zien waar het pakketje opgehaald kan worden. hier wordt dus misbruik gemaakt van de nieuwsgierigheid. klikken op dat linkje kan als gevolg hebben dat cybercriminelen toegang krijgen tot je computer, gaan rondneuzen, vertrouwelijke informatie stelen of informatie onbruikbaar maken.
een ander voorbeeld: een meneer op leeftijd wordt opgebeld door een zogenaamde medewerker van de bank dat er is geconstateerd dat criminelen proberen toegang te krijgen tot zijn bankrekening. hij wordt geadviseerd om zo spoedig mogelijk zijn geld veilig te stellen door het over te boeken op een zogenaamde "veilige rekening" van de bank. hopelijk begrijpt iedereen dat die "veilige rekening" van de bank niet bestaat en dat die overboeking dan rechtstreeks in de zakken van de criminelen verdwijnt. hier spelen de criminelen in op de angst van mensen om hun geld te verliezen. en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. 
veel mensen zijn nog steeds heel naïef en denken "dat gebeurt mij niet" of "bij mij valt niks te halen". 
diezelfde mensen gebruiken zwakke wachtwoorden (bijvoorbeeld "123456" of "welkom01", etc.), gebruiken overal hetzelfde wachtwoord en schrijven hun wachtwoorden het liefst ook nog op een briefje of in een schriftje. dit is niet verstandig om te doen.
denk goed na bij elke e-mail, zéker als het onverwachte informatie betreft. trap niet in berichten (via mail, sms, whatsapp, telefoon) over mooie aanbiedingen, verkeersboetes, gratis kaartjes, kapotte bankpasjes, verlopen netflix accounts, bitcoin-aanbiedingen, etc. realiseer je dat criminelen graag misbruik maken van onderwerpen die groots in het nieuws zijn (bijv. de corona-crisis) om je nieuwsgierig te maken. bijvoorbeeld mailjes met een link waarmee je beelden van de capitool-bestorming kunt zien of een linkje met de laatste informatie van de corona-bemettingen in uw woonplaats.
klik dus niet zomaar op elke link. 
met vriendelijke groet, rob koch